Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedowład kończyn przy udarze niedokrwiennym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Nie jestem pewnie pierwszym, ale proszę o pomoc. 13.02.2011 obudziłem się rano z dosyć dużym niedowładem prawej ręki i prawej nogi. Mieszkam w Londynie, więc nie wiedząc co robić zadzwoniłem po pogotowie. Przyjechali bardzo szybko i zabrali mnie do szpitala, gdzie przeszedłem kilka badań, min. ciśnienie krwi, ekg serca, tomografię mózgu. Lekarze nie wiedzieli co jest, i po kilku godzinach stwierdzili, że jest to udar niedokrwienny. O dziwo skan głowy niczego nie wykazał, a robili go jakieś 2 godziny po tym jak przywieziono mnie do szpitala. Z tego co wiem powinni też zrobić usg tętnic szyjnych, ale niestety nie zrobili tego.Po jakiś 10 godzinach, mogłem już stanąć na nogi, z tym że miałem niedowład w nodze i ręce, który trwa do dzisiaj, a ręka na dodatek jest zdrętwiała. Jest już lepiej, ale sprawność ręki i nogi określiłbym na jakieś 60%. Za 2 tygodnie mam wizytę w klinice udarowej, więc dowiem się czegoś więcej. Proszę mi powiedzieć, czy ten niedowład i wiotkość nogi i ręki to normalne objawy, ewentualnie po jakim czasie to ustąpi. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Mam nadzieję,że dali ci jakieś leki rozpuszczające zakrzep.Powinieneś nawiązać kontakt z fizjoterapeutą i jak najszybciej rozpocząć odpowiednie ćwiczenia .Umiejętna kinezyterapia jest niezwykle ważna,gdyż łatwo jest utrwalić niewłaściwe ruchy kończynami.Tzn. niewłaściwe ustawienie stopy przy chodzeniu,rotacja zewnętrzna nogi,przykurcz w stawie łokciowym ,asymetria sylwetki...itp. Tylko fizjoterapeuta pokaże ci właściwe ćwiczenia,które pomogą wrócić do formy.Przy chodzeniu musisz zwracać uwagę,aby chorą nogą uderzać w podłoże piętą,a nie palucheem lub całą stopą.Jest sposób na sprawdzanie czy robi sie postępy w chodzeniu: należy stanąć na dwóch wagach.Tzn. jedną nogą na jednej ,drugą na drugiej--- i zapisywać wyniki pomiaru.Następnie obliczyc jaki procent obciązenia jest na nodze chorej,a jaki na zdrowej.Jak obciążenie chorej jest ok.35%,tzn., że jest zachwiana symetria postawy.Gdy obciązenie się poprawia- poprawia się symetria i stan ogólny.Ta metoda jest ,,kontrolką** postępów w rehabilitacji.Dla lepszej sprawności dłoni rób takie ćwiczenie:Opuszkiem każdego z palców dotykaj po kolei opuszka kciuka jednocześnie cały czas patrząc na to,co robisz.Jeśli sama chora dłoń tego nie może zrobić,to drugą dłonią pomagaj palcom dotykać do kciuka.Cały czas na to patrz.Inne ćwiczenie:Trzymając w ręku gąbke zaciskaj ją w pięść. Potem zamiast gąbki coś twardszego,piłkę czy cos.Wchodząc po schodach najpierw stawiaj o stopień wyżej noge zdrową,przenieś na nią ciężar ciała,a następnie dostaw chorą.Rób ćwiczenia chodząc po domu w przód, w tył ,w bok - w lawo i w prawozmianę kierunku,omijanie przeszkód,przenoszenie ciężaru ciała stojąc w miejscu itp.Rowerek treningowy też jest ważny.Ręka może ćwiczyć np. dotykanie różnych części ciała.Dobre jest takie ćwiczenie na rękę:Leżysz na kozetce na zdrowym boku,chorą ręką[jeśli już możesz] trymasz kij od szczotki oparty o podłogę.Ruszasz kijem w przód i w tył zginając rękę w łokciu i w barku.Tpo samo ćwiczenie też przy łokciu wyprostowantym.Można też ćwiczyć rękę,,,na niby** wycierając gąbka blat,kręcąc na blacie np. kólka, przesuwać w przób w tył ,na skos,jakby sie wycierało stół.Najpierw ,,wycierać stół ** na siedząco,a po dojściu do wprawy na stojąco.Inne ćwiczenie: siedząc przy stole odwracać i nawracać przedramię.Mozna np. kubek plastikowy stawiać do góry nogami i na odwrót.Przeczytaj sobie też o czynnikach ryzyka udaru.Jesli któreś z nich ciebie dotyczą[nadwaga,cholesterol,mało ruchu,nadciśnienie,ipalenie itd.] ,to trzeba to zmienić,by ponownie udaru nie dostać.Tam ,gdzie pójdziesz z 2 tygodnie powinni ci tez przepisac oprócz ćwiczeń różne zabiegi -fizykoterapię.Życzę ci szybkiego porotu do zdrowia i nie pękaj oraz zapobiegaj ,abyś drugiego udaru nie dostał.Odpowiednie odżywianie i codzienny ruch.