Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze dodatkowe a papierosy

Gość Aga

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Witam wszystkich odczuwających skurcze dodatkowe. Ja odczuwam je od około pół roku i za każdym razem panikuję. Mój kardiolog twierdzi, że nie powinnam się ich bać, bo nie są one groźne. Biorę Concor (1,25 mg/dobę). Są dni, kiedy zapominam o tych skurczach ale czasami mi się one tak nasilają, że zaczynam panikować. Dodam, że leczę się na nerwicę lękową. Pytałam kardiologa czy nerwica jest przyczyną tych skurczy. Twierdzi, że nie. Teraz jestem na etapie rzucania palenia. Nie palę czwarty dzień. Podobno jest to najgorszy, kryzysowy dzień i co? Skurcz dodatkowy za skurczem dodatkowym. Jak sądzicie czy przyczyną nasilenia się tych skurczy może być poddenerwowanie związane z odstawieniem papaierosów? Czy te skurcze rzeczywiście nie są groźne? Moje należą do grupy skurczy komorowych i odczuwam je jako zatykanie w gardle. Proszę o pomoc i wsparcie. Pozdrawiam
Cześć Aga. Ja również od ponad roku mam skurcze dodatkowe i różne inne >wariacje< serducha. Niestety nie mam dla ciebie wielkiego pocieszenia... ja jak tylko zaczęły mi dokuczać te skurcze rzuciłam palenie z dnia na dzień - oczywiście miałam cichą nadzieję, że ozdrowieję. Niestety nie zauważyłam żadnego wpływu palenia/niepalenia na częstotliwość występowania dolegliwości sercowych. Jedno nie ulega watpliwosci - robisz swietna rzecz rzucając papierochy. Życzę ci wytrwałości! Najgorszy jest pierwszy miesiąc:)), potem to już łatwe.
Witajcie, Skurcze dodatkowe komorowe mam zdiagnozowane od prawie dwóch lat (w momencie ich przypadkowego wykrycia nie odczuwałam ich-odkąd o nich wiem wyczuwam każdy), kardiolodzy twierdzą, że to nie jest groźne-co z tego skoro za każdym razem czuję lęk piłam bardzo dużo kawy - odstawiłam i nic... rzucenie papierosów jest dobrym posunięciem - dla zdrowia ogólnego i serca również chociaż pewnie skurcze dodatkowe nadal będą-ale może mniej uciążliwe. Trzymam kciuki!
Hej ja również mam skurcze dodatkowe (oprócz zespołu WPW i napadowych częstoskurczy ponadkomorowych) niestety pale, wcześniej nie paliłem a też te skurcze miałem, niestety teraz czy pale czy nie, czy wcześniej nie paliłem, nie zauważyłem jakoś wpływu papierosów na te dodatkowe skurcze, tak samo jak je kiedyś miałem tak samo mam teraz i wątpie czy rzucenie palenia coś by tutaj pomogło. Oczywiście papierosy szkodzą ale w tym wypadku nie wiem czy po rzuceniu palenia coś się zmieni. Zawsze warto rzucić. Pozdrawiam serdecznie.
witaj ja powiem tylko tyle.. u mnie tez zaczelo sie od nerwicy lekowej i mialem ciagle czestoskurcze. po kilku latach okazalo sie ze to wcale nie przyczyna nerwicy a wlasnie wpw.. porazka.. papierosy faktycznie maja wplyw na czestoskurcze (wiem to na moim przykladzie) ale jezeli faktycznie duzo sie napale fajek to mam duzo dodatkowych pobudzen, zwlaszcza przed zasnieciem. mysle tez ze to indywidualna sprawa dla kazdego. pozdrooffki Artur
witam,tez meczyly mnie bardzo dlugo dodatkowe skurcze,poszlam do kardiologa ,to tak nawydziwial,ze az sie przestraszylam.poszlam do lekarza rodzinnego przepisal mi chronocard forte,kaldium i magne b6 .lykam po jednej tabl.dziennie kazdego leku i o skurczach dawno zapomnialam.(chronocard dostepny bez recepty).i lykam te leki juz z poltora roku ,a jak zapytalam lekarza ,czy tak dlugo mozna ja brac ,to powiedzial ze to jest tak mala dawka,ze mozna,zycze duzo zdrowka ,pozdrawiam ewa