Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nasilający się ból głowy, zaburzenia widzenia i mowy, drętwienie rąk u dziecka

Gość tato

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o sugestię co może być przyczyną u mojego 7 letniego synka występujących co jakiś czas (ok. co 4 miesiące) następujących objawów: nasilający się ból głowy (początkowo słaby później bardzo mocny), następnie nasilające się zaburzenia widzenia połączone z zaburzeniami mowy, następnie drętwienie rączki, następnie wymioty. Po wymiotach przychodzi zmęczenie i sen. Po obudzeniu dziecko czuje się bardzo dobrze, jakby nic się nie wydarzyło. Poza powyższymi objawami dziecko zupełnie zdrowe, aktywne, żywe. Mam nadzieję, że przyczyną jest zatrucie pokarmowe, jednak czy zatruciom towarzyszą aż takie drastyczne objawy? Przerażony tato

Syn jest już w szpitalu, będzie miał tomografię, eeg i wszystkie inne badania mające na celu wykluczenie np. guza mózgu czy boreliozę. Jednakże objawy bardzo przypominają objawy migrenowe zwłaszcza, że my (rodzice) też miewamy migreny. Mam szczerą nadzieję, że to tylko migrena.

Gość Kiepska sprawa

Ja mam zbliżone objawy na głodówce.Z tym ze to nie sprawka głodówki ale zatrucia spowodowane wydobywaniem się trucizn z tkanek tłuszczowych więc podejrzewam ze to przez zatrucie spowodowane złym odżywianiem.Najlepiej zastosować zdrową dietę.

Gość Med Polonia

Szanowni Państwo Prężenia, nieprawidłowe ułożenie ciała, zwiększone lub obniżone napięcie mięśni rąk i nóg, problemy ze ssaniem, krztuszenie się, nieprawidłowa wielkość lub pulsowanie ciemiączka, drżenia kończyn, nieprawidłowe ustawienie gałek ocznych i problemy ze snem mogą być pierwszymi objawami zaburzeń neurologicznych. Rodzice jak najszybciej powinni zgłaszać wszystkie niepokojące objawy lekarzowi pierwszego kontaktu lub pediatrze. Wcześnie wykryte nieprawidłowości, szybka rehabilitacja lub - jeśli jest potrzebne - leczenie mogą sprawić, że dziecko w kolejnych etapach życia będzie rozwijać się zupełnie prawidłowo. Dlatego właśnie ogromne znaczenie w przypadku schorzeń neurologicznych ma czas. U małych dzieci centralny układ nerwowy rozwija się bardzo szybko i ważne jest, by odpowiednie postępowanie terapeutyczne lub rehabilitacyjne rozpocząć już w pierwszym półroczu życia. Zespół poznańskiego szpitala i przychodni Med Polonia

Witam Mam 31 lat i dokładnie takie same objawy. Pierwszy raz około 3 lat temu. Wczoraj miałam zawroty głowy i zaburzenia widzenia i równowagi,dzisiaj doszło dretwienie ręki, ból głowy,dretwienie języka i zaburzenia mowy. Odzywiam sie zdrowo, nie tlusto i dużo warzyw. Ci to może byc ?? Jestem przerażona. Nie umylam powiedzieć logicznego zdania. Trwało to ok pól godz po czym objawy niemal minęły. Został ból głowy.

Gość mlody15

Witam mam 19 lat i od okołu 3 lat mam takie same obiawy jak Jamaja. Dwa lata temu te bóle były bardzo silne, zaburzenie widzenia, mowy, drętwienie ręki oraz bardzo silny bół głowy. Dwa razy zdarzyło sie tak że wylądowałem w szpitalu z przymusu bo nie było ze mna prawie wgl. kontaktu no i rodzice się bardzo wystraszyli i mnie zwieźli. W tamtym roku bodajże miałem zrobione wszystkiego potrzebne badania. Niestety nic mi z nich nie wyszło, lekarze powiedzieli że to po prostu migrena. Teraz gdy przychodzą objawy ( a najczęściej bywa to w nocy) biorę po prostu tabletkę przeciwbólową (Migea taką przepisali mi lekarze) i kładę się do łóżka nie ważne czy później śpię do 10 czy 14 najważniejsze że ból mija :)

Witam ,moje pierwsze objawy pojawily sie w wieku 5 lat,silny bol glowy,dretwienie jednej strony ciala,w tym jezyka,zaburzenia mowy i wzroku,lekarz przy kolejnej wizycie w domu a mialam juz okolo 14 lat okreslil to prosto ,padaczka,myslalam ze tato zrzuci go ze schodow,wczesniej zaden lekarz nie potrafil okreslic co to za schorzenie,po wykonaniu roznych badan neurologicznych zostal wykluczony guz mozgu a specjalisci stwierdzili rodzaj epilepsji,moje objawy przypominaly udar mozgu,za kazdym razem musialam tlumaczyc co to za przypadlosc gdyz lekarze a byly to lata (80-te)nie spotkali sie z taka odmiana epilepsji,dzis jak czytam wiecej ludzi ma te przypadlosc,w czasie dojrzewania te objawy sie nasilaly i wystepowaly czesto moze raz na dwa miesiace a zwlaszcza kiedy moj orgaznizm zostal przemeczony lub przeforsowzny cwiczeniami fizycznymi w szkole,gra w pilke i ulubiony wysilek na w-fie,dlugie leczenie lekami ktore mnie otepialy,obecnie przebywam w anglii i moze klimat jest dla mnie sprzyjajacy,ataki ustapily,nie biore zadnych lekow i czuje sie dobrze,czasami jesli za malo spie bo jestem nocnym markiem i ciagle brakuje mi czasu,zdarzy sie male odretwienie ktore szybko mija,ale nie jest tak czeste jak kiedys,w zasadzie zapomnialam o tej przypadlosci i nauczylam sie z tym zyc i panowac nad tym,zycze wszystkim ktorzy maja podobne objawy aby diagnoza nie byla tą samą co u mnie a tylko czyms przejciowym,dodam jeszcze ze pozniej kiedy mialam te dretwienia doszly wymioty i parcie na stolec,byl to okropny okres w moim zyciu,objawy identyczne jak przy udrze mózgu,pozdrawiam i zycze wszystkim zdrowia .

Witam Kilka dni temu przeszedłem prawdopodobnie mały udar mózgu TIA - bo tak się to nazywa co tutaj opisujecie... Miałem na początku zaburzenia wzroku... tak jakby mleczna zasłona przeszkadzała mi w patrzeniu na świat... najbardziej przeszkadzało to podczas patrzenia na monitor... po kilku minutach doszło do tego kompletne zdezorientowanie... rozmawiałem z kolegą i w pewnym momencie w ogóle nie wiedziałem co on do mnie mówi. Ja natomiast zapomniałem wielu słów trudniejszych... ciężko było mi poskładać najprostsze zdanie. Nie rozumiałem trudniejszych słów - co one znaczą. Nie umiałem nawet za bardzo powiedzieć co mi się dzieje. Ale jednak mówiłem tylko najprostszymi słowami (tak jakby język na poziomie 3 latka). Siadłem jeszcze na chwilę do komputera i nie potrafiłem przeczytać prostego tekstu bo go po prostu nie rozumiałem... Wszystko zaczęło ustępować po jakiś 45 minutach... stopniowo tak że po godzinie wszystko minęło. Nie miałem natomiast żadnych odrętwień, nudności, omdleń itp. Tylko to co opisałem - zaburzenia mowy i widzenia. Udałem się do neurologa z tym... jedna babka stwierdziła że to stres, przemęczenie i ciągłe siedzenie przed monitorem. Przepisała Acard i Vicebrol... Powiedziała żeby się nie martwić bo to tylko w moich oczach tak strasznie wygląda a w oczach neurologa to nic takiego strasznego. Byłem u drugiego neurologa ale już prywatnie... ten mnie właśnie bardziej nastraszył że albo to był TIA czyli krótkotrwały mały udar mózgu albo mógł się przedostać też mały zakrzep bo akurat 3 dni wcześniej skręciłem staw skokowy. Ogólnie wysłał mnie na tomografię i usg zył w szyi... i koniecznie wrócić... mam wrażenie że szukał nowego klienta :-) Ogólnie rzecz biorąc... nie wiem kogo tu słuchać i w co wierzyć. Tak czy siak zrobię tą tomografię i usg żył ale podejrzewam że na nich nic nie wyjdzie a przyczyna będzie leżeć gdzieś głęboko że nigdy o niej się nie dowiem.

Witam, mam 18 lat, od ok 2 lat, początkowo co ok 6 miesięcy, teraz coraz częściej- bywa, ze co miesiąc- dopadają mnie silne bóle głowy, zaczyna się od częściowej utraty wzroku, czuje się jakby np. ręka na którą patrze nie należała do mnie, nie potrafię sama zejść po schodach, nie jestem w stanie rozpoznać ludzi, potem zaczynają się bóle głowy, drętwienie prawej lub lewej części twarzy,w tym języka, potem ręki - każdy palec po kolei- i nogi. Po ok 0.5-1 godziny zaczynają się wymioty i wszystkie objawy ustępują, z wyjątkiem silnego bólu głowy. Żaden lek nie jest mi w stanie pomóc, z reguły pomaga długi sen. Z rezonansu magnetycznego nic nie wyszło. Czy mogą być to objawy odwodnienia, bardzo mało pije, często nie dochodzi nawet do 0.5 litra wody.

Witam mam taki problem od dwóch lat lekarze nic nie stwierdzają nic nie robią mam taki problem zaczynają mi drętwieć najpierw palce u ręki prawej potem cała dłoń aż do łokcia następnie zaczyna się robić to samo w prawej potem drętwieje mi twarz język plątam się w mowie sine usta i trwa to ok. 45 minut potem zaczyna nasilać mi się bardzo ból głowy w skroni i to tak że zaczynam źle widzieć a potem tylko punkty widzę i wszystko trwa ok 1,5 godziny i jak wszystko przejdzie mam krwotoki z nosa, czasami podczas snu sztywnieje i tracę przytomność. Byłem u lekarza rodzinnego skierował mnie do neurologa, jeden lekarz mówi że to zespół Bezdechu sennego drugi że padaczka a trzeci że to tętniak albo guz na mózgu. Proszę o jakąś poradę ja już głupieje i jestem tak przybity że szok chodzę strutu. Jeśli ktoś ma jakąś odpowiedź na mój problem proszę piszcie mi na maila: lukas198926@wp.pl