Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimne dłonie i duszność po lekach na nadciśnienie genetyczne

Gość arek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. 33 lata, nie palący, brak nadwagi, wysportowany. Kiedyś zmierzyłem sobie cisnienie (przez przypadek) i wyszło 150/100 rano po przebudzeniu. udałem sie do lekarza , byłem kilka dni w szpitalu, porobili mi wszystkie badania i wyniki sa super stwierdzono cisnienie genetyczne(chyba rodzinne). Podczas brania leków starsznie spadało mi tetno nawet do 40 uderzen na min. Byłem juz u 3 specjalistów i nikt nie moze mi pomóc. brać leki i bedzie dobrze.Podczas brania leków nie mogłem normalnie funkcjonowac, słaby bez zycia. Cisnienie spadło do 150/90, 140/95 a tetno od 40-50. Od 2 lat nie uprawaiłem zadnych sportów , wcześniej uczeszałem na siłownie. Przestałem brac leki, zaczałem chodzic na siłownie mimo zakazu lekarzy i czuje sie dobrze oczywiscie z cisnieniem 150/100 tetno 70-80. ale od jakiegoś czasu zaczeły mi marznąc dłonie w pokoju gdzie było 21 stopni. Zaczyna ciezko mi sie oddychac i czuje jak na twarzy skora sie naciaga:/ Wtedy musze wyjsc na dwór , przebiec sie kawałem głeboko poodychac i za jakis czas przechodzi. Leki odpadaja bo z tetnem 40 nie da sie normalnie zyc. Dodam za calay czas mam 150/100 zadnego bulu głowy czy w klatce. Czy odstawienie leków podziałało negatywnie na moj organizm? co robic:/

Przeczytaj o niefarmakologicznych sposobach obnizania cisnienia i sie do nich dostosuj.Przy podwyższonym ciśnieniu nie należy wykonywać ćwiczenń siłowych!!!One podwyzszają cisnienie.Nie pic napojów energetycznych i coli[duża zawartość kofeiny]. Przy nadcisnieniu bardzo wskazany jest ruch,ale tylko pływanie, rower, marszobieg,gimnastyka.Unikać soli,codziennie 1 ząbek czosnku[nie chińskiego,a polskiego].Picie mieszanki ziołowej obniza cisnienie,działa rozkurczowo na naczynia krwionośne,zwiększa wydalanie moczu,co łaczy sie z wypłukaniem nadmiaru soli z organizmu,której obecność zwiększa cisnienie..Kup zioła każde osobno i sam je zmieszaj w odp. proporcjach.: C---Ziele jemioły 100g, Ziele serdecznika 50g, liść ruty50g kwiatostan głogu50g, koszyczek rumianku 50g. Zaparzac łyżeczke ziół w szklance wrzątku pod przykryciem przez pół godziny,pić 3x dziennie po jedzeniu.Do tego odpowiednie odżywianie i ciodzienny ruch,ale nie siłownia.

Dziękuję za odpowiedz, zaraz udam się do apteki zielarskiej. Proszę mi powiedzieć czy siłownia aż tak źle wpływa na osobę z nadciśnieniem? Próby wysiłkowe przeszedłem bez najmniejszego problemu, podczas ćwiczeń nie odczuwam żadnych niepokojących oznak. Kiedyś u lekarz miałem 180/120 (zdenerwowanie podczas wizyty) lecz ja tego nie czułem - to jest najgorsze.Zero cholesterolu, nerki idealne, żadnych oznak miażdżycowych chodzący okaz zdrowia prócz powiększonej komory czy przedsionka ale to chyba spowodowane tym długim juz nadciśnieniem. Każdy lekarz co mnie bada uważa ze u mnie bardzo trudno wychwycić ciśnienie ale dolne, szybko zanika.

Widać, że masz kłopoty z nerwami. Może jesteś za bardzo nerwowy. Sam to oceń. Ja tak mam. Co do powyższej mieszanki ziołowej to ja ją stosowałem, bez większych skutków. Postanowiłem skupić się właśnie na nerwach i wyciszeniu. Po krótkiej kuracji tj. mniej niż tydzień zauważyłem spadek ciśnienia krwii. Zastosowałem melisę, szyszki chmielu i ziele lawendy. Po śniadaniu, obiedzie i kolacji tj. kiedy jedzenie się trochę strawi + na sen suplement wapnia, magnezu i cynku( w moim przypadku nie jest to zma ale działa ok. WMC). Zastosuj tę mieszankę. Wsyp wszystko razem z opakowań, które kupiłeś. Wsyp do filiżanki dwie czubate łyżki mixu i zalej wrzącą wodą oraz przykryj pokrywką. Gdy ostygnie, a Ty będziesz miał ochotę na wypicie mieszanki pij powoli małymi łykami tak dla relaksu:) Polecam 3 razy dziennie, bez żadnych odstępstw, raczej na pusty zołądek. Mi dało doskonałe efekty. Ciśnienie się obniżyło. Pozdrawiam i daj znać co zastosujesz i czy zadziałało. Mam jeszcze do Ciebie pytanie. O ile masz powiększoną komorę? To dla mnie ważne. Pozdrawiam!!!!

Witam, nie wiem czy dobrze podaje ale w wynikach ze szpitala mam tak: Przegr.m/kom:sk-1,4cm, rozk - 0,8 cm, PK: 2,8cm, tylna ściana:sk - 1,2 cm, rozk - 1,0 cm LP:3,6cm. We wnioskach jest wzmożona echogeniczność przedniego płatka, niewielki przerost przegrody m/komorowej. Czy jestem nerwowy wydaje mi się ze tak, ale rozumiem ze nerwy podnosza cisnienie ale czy mam" nerwa" czy nie jest zawsze 150/100 obojętnie o której zmierzę ciśnienie. Właśnie wróciłem z lekkiego biegania, odpocząłem wypiłem te zioła i 150/100. Chce zacząć biegać przed praca i po pracy, podobno bieganiem tez można je wyregulować. Ciśnienie mam od dawna lecz dziś w pracy poczułem się bardzo źle, chciałem wezwać pogotowie lecz wyszedłem na zew. budynku, przebiegłem się kawałek bez kurtki, pooddychałem głęboko i po 30 minutach przeszło. Jak to ustąpiło ręce miałem całe mokre. Lecz ten problem wraca jak bumerang i tego się bardzo mocno obawiam, dziś nawet czułem lekka trudność z wymowa.

Nie wiem. Sam określ czy to podłoże nerwowe czy coś innego. Może to być jakiś objaw nerwicy. Nie wiem dlaczego masz tak niski puls. Widocznie trenujesz już bardzo długo. Unikaj stresu, ogranicz spożycie soli. Piszesz, że nie jesteś otyły. To skąd w takim razie to ciśnienie??? Może jest to stresowe. Postaraj się unikać stresów, pic zioła. Napisz jak coś drgnie. Dzięki za wyniki. 3 maj się:)

Witam, czy te wyniki ktore podałem w poprzednim poscie są złe? Lekarze mowili ze są dobre, chyba ze nie chcieli mnie zbytnio martwic.:/ wczoraj wypiłem 2 kubki tej mikstury i dzis dostałem uczulenie he, moze zbieg okoliczności albo jestem na cos uczulony.

A co do biegania i siłowni testy wysiłkowe wypadły pomyslnie, pokonałem cały dystans i nic sie nie stało. Nie jestem *pakerem* chodze na siłownie dla przyjemnosci. po wysiłku szybko dochodze do siebie nawet dodam ze czuje sie lepiej. Ale zaczynam sie troszke bac i to jest najgorsze. Nie pale , alkochol pije od czu do czasu. Najgorsze jest to ze w mojej rodzinie ze strony mamy czy taty mezczyzni szybko umieraja. Tata 3 zawały po bajpasach, mama nadcisnienie ehh .Tylko dlaczego ja nie czuje wysokiego ciśnienia?? zadnego bólu głowy i innych oznak, procz tych co sie ostatnio przydarzyły :