Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mierzenie ciśnienia tętniczego krwi bez aparatu

Gość artur91

Rekomendowane odpowiedzi

Jak zmierzyć ciśnienie bez urządzeń? Mam na myśłi to czy można zmierzyć ciśneinie np. w ten sposób, że obliczamy ilość uderzeń na minute i poźniej przeliczamy za pomoca jakiś tam wzorów i obliczamy ręcznie ciśneinie we krwi i tętnicze. Z góy dziękuję i pozdrawiam. :)

Srednia z 24 godzin skurcz. /rozkurcz. (Mm hg)- 123, 4 / 80.8 opis badania w godzinach popoludniowych dominowaly podwyzszone wartosci cisnienia tetn7czego zarowno skurczowego, jak i rozkurczowego. Poza tym prawidlowa kontrola cisnien7a z zqchowanym spadkiem nocnym. Musze sie martwic o cos?

Tętno w pewien sposób pokazuje ciśnienie - im mocniejsze tętno, tym większe ciśnienie. (Prędkość nie ma znaczenia w ogóle, chociaż szybki puls czasem idzie w parze z wysokim ciśnieniem). Warto sobie zacisnąć lewą pięść do momentu aż będzie wyczuwalny puls i położyć drugą rękę na serce. Zmierzyć w ten sposób różnicę czasu pomiędzy uderzeniem serca a uderzeniem pulsu w pięści. Porównać wyniki do wyników aparatu i nauczyć się ich. Potem aparat nie będzie już potrzebny ;)

Gość martasob

Długo szukałam jakiegoś ciśnieniomierza do domu i ostatecznie zdecydowałam się na model niemieckiej firmy Geratherm - Active Control Plus. Przekonał mnie ten akumulator który starcza średnio na dwa miesiące ładowania. Rzeczywiście w ciągu roku to wychodzi, że te 5-6 razy wystarczy go do pełna naładować, nie trzeba kupować baterii tak jak zwykłych aparatach. Z tego co pisze producent to jest w ogóle jedyne takie rozwiązanie na świecie, a wcale kosmicznie dużo nie kosztowało.

Mamy w domu od niedawna ciśnieniomierz i jest to automat na ramię Simple Sanity. Rzeczywiście obsługuje się to dość – Simple ;) Mały automat, można swobodnie spakować do torebki i wziąć ze sobą choćby do przychodni do lekarza. Nie mam porównania, bo nigdy wcześniej ciśnienia nie kontrolowałam, ale chyba mierzy szybko, w każdym razie na pewno mnie ręka po takim mierzeniu nie boli.

Gość vanesss

Zadowolona jestem z pompowania w automacie Simple Sanity. Nie pompuje aż mankiet prawie pęknie i przy okazji rękę uszkodzi, tylko zatrzymuje się wcześniej, także można sobie bólu zaoszczędzić. Fajny, modny, nowoczesny design z ekranem na którym bardzo wyraźnie widać wyniki. Jest wykrywanie arytmii, dość długa gwarancja, ja dostałam na 36 miesięcy.

Gość magdatibb

Zadowolona jestem z inhalatora Sanity Alergia STOP. Kupowałam go z mężem parę tygodni temu. Mamy synów alergików, zresztą kto dzisiaj nie ma alergii? Mnie też już od kilku lat jak tylko się czerwiec zacznie to coś mnie męczy. Jak nie gardło, to katar, to jeszcze zdarza się, że jakiejś wysypki dostanę. Podejrzewam, że to trawy tak działają, bo są najpopularniejszym alergenem w Polsce.

Kupowałem online Simple jeszcze zimą. Działa bardzo dobrze bo szybko dokładnie i bez dociskania mankietu do ręki żeby mi żona aż się zwijała z bólu. A mieliśmy wcześniej taki model który potrafił nawet mi rękę tak docisnąć że aż stęknąłem czasem...a przecież nie jestem małą dziewczynką :P