Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silne biegunki przy zespole jelita drażliwego

Gość ania0102

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ania0102

Witajcie, mam problem z ciągłymi biegunkami :( W skrócie: 10 lat temu zdiagnozowano (na podstawie kolonoskopii) zespół jelita drażliwego. Reagowałam rozwolnieniem zawsze w sytuacjach mocno stresowych i łączyło się to z ogromnym bólem brzucha i zimnym potem. Później się to uspokoiło i nawracało tylko w czasie silnego stresu. Niestety teraz od mniej więcej 4 tygodni mam *permanentną* biegunkę, rano nie mogę, za przeproszeniem, wyjść z toalety (i generalnie melduję się tam 5-6 razy dziennie, za każdym razem woda :( ). Próbowałam zmienić dietę, przez tydzień jadłam ryż, nic nie pomaga, ciągle jadę na smectach, stoperanach i laremidach. Tak się dłużej nie da. Zanim pójdę do gastrologa poradźcie mi proszę jakie badania zrobić? Gdzie może leżeć przyczyna? Nie mogę dłużej zwalać tego na stres bo na chwilę obecną stresować to się mogę tylko kwestią *zdążę do toalety czy nie*.

W książce zielarskiej znalazłam coś: Wg. zielarki Marii Treben należy pić kłącze tataraku,które ponoć leczy wszelkie zaburzenia jelitowe,nawet te uporczywe i zadawnione.Pół łyżeczki kłączy zalać szklanką wrzątku,parzyć pod przykryciem pół godziny..Pić 3 x dziennie po jednej trzeciej szklanki [przecedzone].Za każdym razem podgrzać wkładając szklankę z ziółkami do ciepłej wody.Pić ciepłe.Pić też herbatkę z suszonych owoców czarnych jagód.Łyżkę jagód suszonych gotować 2-3 minuty w szkl. wody.Pić 3 x dziennie po szklance.I odpowiednia dieta. Próbowałaś jeść rozgotowany ryż zmiksowany z gotowaną marchewkąw postaci gęstej papki+ szczypta soli i cukru? Jeszcze melisa z dziurawcem na uspokojenie[do dziurawca są przeciwwskazania dla osób biorących niektóre leki].Do marchwki z ryżem mozna dodać biszkopty pokruszone[te podłużne].POza tym mielony kminek z mielonym majerankie[3xpo pół. łyżeczki rozmieszane w małej ilości wody] działa rozkurczowo na jelita i przeciwzapalnie.Proporcja wagowa 1:1.

Gość ania0102

Dzięki, jeszcze z jagodami sobie jakoś poradzę, ale skąd wziąć tatarak??? Ryż jadłam, bez marchewki bo gotowana marchewka, wbrew powszechnej opinii, działa popędzająco (sprawdzone na własnych jelitach). Ale i to nic nie dało...

U mnie zazwyczaj biegunki pojawiały się naprzemiennie z zaparciami i nigdy nie wiedziałam idąc do pracy, co dziś mi się *trafi*. W związku z tym fatalnie się czułam, było to mega krępujące. Do tego wzdęcia i ból brzucha. Oczywiście dietę stosuję cały czas, ale to było za mało. Dlatego za radą lekarza włączyłam debutir i codziennie łykam 2 kapsułki. Muszę przyznać, że jest o wiele lepiej. Perystaltyka jelit znacznie się poprawiła i nie mam tak częstych biegunek, a ból brzucha w ogóle przestał mi dokuczać.