Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca i ciemność przed oczami a nerwica

Malaa21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Piszę tu ponieważ może ktoś z was ma podobny problem. Ja już sama nie daje rady , lekarze też nic nie pomagają. A więc mój problem zaczął się ok 2 lat temu. To było coś strasznego. Byłam w pracy , nagle zrobiło mi się czarno przed oczami , dosłownie czarno , serce zaczęło mi bić jakby miało zaraz wyskoczyć, coś strasznego nie mogłam się uspokoić. W ten dzień zwolniłam się z pracy , zaraz pojechałam na pogotowie, tam zmierzono mi tylko ciśnienie które było wysokie , lekarz stwierdził że sam nie pomoże , a jeżeli będzie się to dalej utrzymywać mam się zgłosić do lekarza prowadzącego. Tak też zrobiłam , lekarz wykonał mi EKG które wskazywało szybkie bicie serca bo aż do 140 uderzeń. dostałam wtedy isoptin120mg. Później zaczęły się wizyty u specjalistów kardiolog, endokrynolog. I dalej nikt nie wiedział co jest przyczyną szybkiego bicia serca . odsyłano mnie od kardiologa do endokrynologa i na odwrót. Zrobiono mi holtera , wyszło 96 tachykardii od 80 do 180 uderzeń serca na minute! no ale kardiolog upierał się że z sercem jest wszystko ok. echo serca pokazało tylko tachykardię . Endokrynolog , powiedział mi ze z tarczycą jest wszystko ok , mimo tego że miałam guzki. ehhh. A ja mam już dość , nie mogę normalnie pracować , życie mi się dosłownie wali . Boje się wychodzić sama z domu. a gdy już wyjdę robi mi się słabo , zaraz drętwieją mi wszystkie mięśnie , serce bije jak opętane , w głowie robi mi się jakaś blokada , nie mogę się nad niczym skupić . Czy to mogą być objawy nerwicy ?? lekarze mówią że nie możliwe .. kardiolog mówi ze przyczyna leży w tarczycy , endokrynolog że w sercu . Sama nie wiem już co mam robić , chce znów normalnie żyć .. Jestem młoda , jeszcze cale życie przede mną , a już czuje się jak stara babcia , która boi się wyjść z domu z obawą że nigdzie nie dojdzie. Bardzo proszę o normalne odpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość andrzej 33

Nie wiem co mam ci napisać ale mam podobne obiawy z sercem mam problemy od wielu lat lekarze stwierdzili zaburzenie rytmu serca i nerwice i tyle nic poza tym zadnych leków ani jakichkolwiek badań kontrolnych przyczyn tez sie nie doszukali. i tak sobie zyje ataki mam kilka razy w tygodniu bez względu na miejsce i czas . trzymaj sie mocno pozdrawiem cieplutko pa

Jak ktos przezyje cos co jest ciezko udzwignac, to dopiero po czasie mózg to odreagowuje i naszyklad moga byc napady paniki, uczucia kluchy w gardle, czarno przed oczami, nie bierz zadnych lekow na uspokojenie, bo mozesz sie uzaleznic, nie wstydz sie i udaj sie do psychologa, badz psychiatry, moze to na tle nerwowym. pisze odpowiedz bo moja mama ma podobny problem. pozdrawiam

Gość Marcin

Polecam udać się do lekarza psychiatry. Typowe objawy stanów lękowych, być może to agorafobia - skoro wspomina Pani, że nasilone ataki pojawiają się po wyjściu z domu. Miałem dwa lata temu podobne objawy i podobny schemat - kompleksowe badania serca, neurolog, endokrynolog, RTG klatki piersiowej w celu wykluczenia odmy. Wszystko w porządku, wtedy internista zalecił konsultacje psychiatryczną - i miał rację. Dwa rodzaje lekarstw, psychoterapia - dziś po ponad dwóch latach odstawiam leki, psychoterapia zakończona i jest wszystko w porządku :) pozdrawiam