Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zimne dłonie i stopy, potliwość i pieczenie oczu przy nadciśnieniu tętniczym

Gość MarcinSz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MarcinSz

Mam 18 lat. W dniu 10.01.11 trafilem na SOR (szpital Jaczewskiego - Lublin) z cisnieniem 180/110. Po około 4 godz spedzonych w szpitalu cisnienie zostalo obnizone do 140/80 po czym zostalem wypuszczony do domu. Leki jakie zostały mi przepisane to Betaloc ZOK 25 x1 + Captopril (w razie skokow cisnienia) + aspargin x2. Nastepnie 04.02.11 (SOR w miejscowosci Włodawa) trafilem ponownie na SOR tym razem z cisnieniem 170/100. Ponownie zostało obnizone i zostalem wypuszczony. Dzien pozniej sytuacja sie powtorzyla (cisnienie 170/90). Trafilem na odział Nefrologi i Nadcisnienia Tetniczego w Wojewodzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynałą Wyszynskiego w Lublinie. Podejrzenie: Nadcisnienie tetnicze, zapalenie oskrzeli. Spedziłem tam 5 dni. Badania jakie zostały mi zrobione to: Morfologia, Mocz, Hormony, EKG, RTG klatki piersiowej, Usg jamy brzusznej, Usg doppler tt nerkowych, badanie dna oka, echo serca, holter rr. Wyniki oprocz badania dna oka (lekkie powiekszenie zyl) wyszly prawidlowe (sr. holter 135/74). Po wyjsciu zostaly przepisane mi leki: Betaloc Zok 50 x1 + Tritace 5mg x2. Wszystko byloby w porzadku gdyby nie to, iz od około 01.02.11 mecza mnie nastepujace objawy: zimne dłonie i stopy, potliwosc, *pieczenie oczu*, bol w lewej łydce i widoczne naczynia krwionosne, uczucia goraca,trudnosci w oddychaniu, a w godz popołudniowych/wieczornych- podwyzszona tem ciała (oscyluje pomiedzy 37-37,5). Rowniez mimo lekow cisienie tetnicze utrzymuje mi sie na poziome 130/140-70. Bywaja skoki do 170. Moze to dziwne ale czesto mam uczucie jak by krew doslownie miala problem z przeplynieciem przez moje naczynia krwionosne. Czy ktos moze mi w jakis sposob pomoc?? Z góry dziekuje. ;)

I nie znależli przyczyny twego nadciśnienia?Może wcześniej piłeś napoje energetyczne,colę albo palisz...Może ćwiczysz na siłowni....ćwiczenia siłowe bardzo podwyższaja cisnienie.Może na przyrost mięśni coś brałeś? kto to wie.....

Nigdy nie naduzywalem wszelkich trunkow energetycznych, nie pale, ani nie pije. Kiedys oczywiscie jak to w moim wieku bywalo ze co nieco wypilem ale od kiedy wykryto u mnie nadcisnienie to nic. Najgorsze jest to ze jestem na tyle zmeczony i oslabiony, ze od 3 tyg spedzam czas w domu. Zero wyjsc. Jutro znowu jade do lekarza ;/ najbardziej uciazliwa jest ta podwyzszona temp. Wogole nie moge sie skupic. ...siłownia w moim wypadku rowniez odpada. Wygladam jak przeciętny nastolatek (186cm - 76kg)

**Ruch jest lekarstwem a żadne lekarstwo ruchu nie zastąpi.**Jeśli chcesz być zdrowy jak ten co na herbie Lublina się wspina,to Trasa;Lublin Główny--Lublin Północny Krok;wydłużony / zmień krok w przypadku bólu w skroniach,oczach,mostku / Warunek;przynajmniej jedna toaleta na trasie Częstość;6 razy w tygodniu Uwagi;unikaj tłustych smażonych potraw,ostrych przypraw,kawy Podwyższone ciśnienie w oczach to szansa na jaskrę.Chodząc wymuszasz przemieszczanie się krwi.Leki na nadciśnienie są również moczopędne,uzupełniaj wodę.

Gość Krzysiek 47

Najlepszym lekarstwem jest zmiana trybu życia! Ja też mam wysokie ciśnienie (obecnie trochę niższe), ale jem więcej owoców: jabłka, banany, kiwi, pomarańcze, granaty i warzyw. Co dzień rano zjadam chleb razowy lekko posmarowany np. białym serkiem i posiekaną natką pietruszki dość sporo, do tego pomidory, szczypiorek, rzodkiewka lub to co mam. Mięsa jem dużo mniej jak poprzednio, a na sól to patrze jak na wroga. Także jem więcej orzechów.