Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w sercu i wysokie ciśnienie przy nadwadze, stresie i paleniu

Gość Monikaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Monikaaa

Witam. Mam 18 lat i od jakiegoś tygodnia zdarza mi się częsty ból w klatce piersiowej. Czuje jakby kuło mnie serce. Dodam, że jak na tak młody wiek mam dość wysokie ciśnienie, lekką nadwagę (około 5kg), palę papierosy i często się stresuję. Poza tym ruszam się dość dużo i staram się zdrowo odżywiać. Ostatnio moje obawy są coraz większe bo ból w *sercu* dolega mi coraz bardziej. Nie wiem czy wybrać się do lekarza , czy może to nic poważnego i wystarczy wziąć lek przeciwbólowy. Proszę o pomoc.

Monisiu, jeśli sie stresujesz ,to może być od tego.W razie kłucia serca napij sie łyżeczkę nervosolu-jest to ziołowy środek usokajajacy.Można też w takim wypadku wziąć neospasminę w ilości jednej łyżki.Lekko podwyższone ciśnienie może być od papierosów,picia kawy,picia napojów energetycznych,które zawieraja b. duże ilości kofeiny.A także picie coli.Pij też herbatę z głogu .Kup sobie ,,sypane** ziółka w sklepie zielarskim- kwiat lub owoc głogu i rób z tego herbatę. Ma korzystny wpływ nw serce.Pij też miód lipowy lub rzepakowy.Wieczorem łyżkę miodu włóż do pół szklanki zimnej przegotowanej wody.Niech stoi do rana.Rano na czczo zamieszaj i wypij.Mióg zawiera wiele witamin i mikroelementów korzystnych dla seca. I nie truj się papierosami, bo nikotyna nieodwracalnie uszkadza ściany naczyń.Jak już teraz w młodości masz problem z ciśnieniem,to co będzie w starszym wieku.Nie pogarszaj więc sprawy paleniem.

Gość Ewa29ToF

Moniko: Oczywiście, że do lekarza i to jak najprędzej. Łykaniem leków przeciwbólowych bez zalecenia lekarza możesz sobie zaszkodzić. Warto rzucić palenie, schudnąc mi starać się mniej stresować. No i zrobic badania podstawowe: morfologię krwi, moczu, poziom cukru, cholesterolu, ekg serca...

Na obnizenie ciśnienia kup nalewke z jemioły,albo zrób mieszankę ziołową.Skład: ziele jemioły,100g, ziele serdecznika 50g liść ruty 50g, kwiatoatan głogu 50g, koszyczek rumianku50g,. Zioła dokładnie wymieszać, włozyć do papierowej torby.Zaparzać 1 łyżeczkę ziół w szklance wrzątku przez pół godziny pod przykryciem,przecedzić,pić 3x dziennie po jedzeniu.