Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie rąk, nóg i ust przy tężyczce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam osoby ,które mają problem z drętwieniem rąk ,nóg a także ust. Po raz pierwszy miałam to w wieku 20 lat,jak czułam że to się już zbliża ,pomagało mi wyjście na spacer,powdychanie świerzego powietrza. Te ataki miewałam kilka razy w roku i nikt nie był mi w stanie powiedzieć co to jest. Czasami czułam dyskomfort bo usta zwijały mi się prawie w trąbkę,tak ściskały się i to drętwienie kończyn,to było straszne. Aż w końcu po 30 latach męczarni ,neurolog zaproponował zrobienie badanie na tężyczkę ico ? Trafione ! Jest to niedobór mikroelementów jak magnez i potas,który wypłukujemy pijąc kawę .Polecam to badanie o którym nikt nic nie wie a warto. Pozdrawiam Alina

Ja z tężyczką walczę od dziesięciu lat . Utrudnia ta choroba bardzo życie ,ale da się z nią żyć . Ważne żeby suplementować się dobrym magnezem, wapniem i potasem . Diagnostyka nie jest łatwa.... ja leżałam w szpitalu na neurologii i kardiologi, po czym moja najlepsza Pani doktor zleciła zrobić próbę tężyczkową i wszystko stało się jasne . Trzeba zrezygnować z drugiej i kolejnej filiżanki kawy, mocnej herbaty,alkoholu i spróbować unikać stresu choć to chyba najtrudniejsze