Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne bicie serca, osłabienie i duszności przy dziurze w przegrodzie międzykomorowym

Gość dziewczyna1988

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziewczyna1988

Dzien dobry,mam 23 lata od pewnego czasu mialam takie dziwne bicie serca jakby arytmia ,przy tym robiło mi sie słabo i dusiło w gardle... Wczoraj byłam u kardiologa,Pan doktor podejżewa u mnie dziure w przedsionku stwierdzil to na podstawie echa serca... Co to jest ta dziura w przedsionku ,miał ją może ktoś z państwa? jak to sie leczy?? Dostałam skierowanie na badanie krwi morfologie,potas,sód ,keratynina i tsh wszystko jest w porzadku... teraz czeka mnie ponowne echo oraz dostane ta maszynke monitorujaca akcje serca przez 24 godz... czy moj przypadek to cos powaznego?prosze o odpowiedzi poniewaz bardzo sie boje...

Gość dziewczyna1988

A jak wyglada taki zabieg?jest pod narkoza?znieczulenie miejscowe? troche panikuje moj tata w tym roku mial bajpasy polowa mojej rodziny choruje na serce,dodatkowo jeden wujek zmarl nagle na atak serca ...rozumiecie ze poprostu mam stracha...przepraszam za błedy w opisie...

Gość Ewa29ToF

Operacja w narkozie, zabieg przezskórny w znieczuleniu miejscowym. Nie ma co panikować, tylko się cieszyć, że w końcu ktoś tę wade wykrył... Po zabiegu szybko można wrócić do codziennych zajęc, po operacji trwa to dłużej, bo mostek zrasta się kilka miesięcy. Nie wiem, skąd jesteś, bo jeśli z Warszawy, Krakowa, Wrocławia, Zabrza, czy Łodzi, to masz szczęście, bo tam znajdują się najlepsze ośrodki kardiochirurgiczne w Polsce :-) Jesli Twój kardiolog uzna, że ubytek wymaga zamknięcia, to powinien Cię skierować do któregoś z ośrodkówq , które się tym zajmują.

Mała, nie panikuj, bo taka dziurę można ,,zatkać ** poprez nieskomplikowany zabieg i potem jesteś zdrowa.Znam chłopaka ,lat 19.Rozpoznano u niego to samo gdy miał 7 lat i wtedy miał zabieg.Potem jeszcze była poprawka w wieku 17 lat,bo bardzo wyrósł 190 cm.Ty jeteś dorosła,juz nie urośniesz,więc jeden zabieg i na tym koniec.Too nieskomplikowana wada,więc niczym sie nie martw.Tak jak mówi Ania- tylko do dobrego szpitala,gdzie takie zabiegi są na porządku dziennym.Powodzenia.I zero paniki.

Gość dziewczyna1988

Boje sie jednak ze ubytek jest na tyle duży,że bede musiala miec rozcinany mostek np itp...a co sie dzieje w wypadku życia z taka dziura?bo pewnie nie kazdy jest swiadomy tego,że ją posiada?ja jestem w okolic Kalisza na zabieg lub operacje w Polsce napewno sie nie zdecyduje,wole do Niemiec tam maja rewelacyjnych kardiologów i kardiochirurgów..

Dziewczyna na powitanie muszę cię trochę opiern.... My również mamy wspaniałych kardiologów i kardiochirurgów.W Zabrzu w klinice są jedni z najlepszych i przyjeżdżają tu ludzie z całego świata aby się leczyć.Nie panikuj.Poczekaj co wykażą badania.Jeszcze nie wiesz czy aby na pewno masz ten ubytek a jakby nawet to nie wiesz czy można go zamknąć przez tętnice.Przepuśćmy że tak to pomyśl z taką błachostką nie będziesz jechała za granicę.A w Niemczech nie zrobią tego inaczej niż u nas.Wiem co mówię,Mam 38 lat i ubytek 14mm oraz wadę zastawki mitralnej.O moim ubytku dowiedziałam się ponad 3 lata temu.Wiem jak się czujesz,Sama jak się dowiedziałam też panikowałam,był strach i łzy.Mnie czeka zamknięcie przez klatkę też się boję ale próbuję żyć normalnie.Jeśli będziesz chciała o coś zapytać to napisz.Pozdrawiam i głowa do góry.

Gość Ewa29ToF

Dziewczyno! Na operację w Niemczech i pobyt w szpitalu potrzeba kilkadziesiąt tysięcy euro. W Polsce możesz być wyleczona za darmo, z takim samym skutkiem. Nasi kardiochirurdzy i kardiolodzy sa najlepsi w Europie, mają dużo więszke doswiadczenie w operowaniu wad serca, niż lekarze w inncyh krajach. Najlepszy kardiochirurg w Niemczech, prof. Edward Malec, to Polak,.