Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu, nudności, zawroty i bóle głowy

Gość viya

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!:) Dziś przed badaniem potrzebnym do krwiodawstwa pielęgniarka osłuchując mnie stwierdziła,że słyszy szmery w moim sercu. Powiedziała,że mam zrobić ekg(oczywiście zrobie),ale chciałam Wass zapytać co to może być. chciałam jeszcze zauważyć,że jakieś 2 tygodnie temu prawie zemdlałam w pociągu(zawroty głowy,było mi słabo i niedobrze). oprócz tego mam czeste bóle głowy. Co to może być? boję się, tymbardziej,że już od dłuższego czasu(ok 2lat) mam częste ukłucia w klatce piersiowej. Proszę o pomoc.

Gość Ewa29ToF

Witaj! Szmery u dorosłego człowieka sa zawsze niepokojąca, świadczące o jakiejś nieprawidłowości, więc wymagają dokładcnej diagnostyki. Chodzi nie tylko o ekg, które wykrywa tylko zaburzenia rytmu serca, ale o echo serca (przeklatkowe zazwyczaj, choć jest też przeprzełykowe). Kkoniecznie udaj się do kardiologa, najlepiej dziecięcego, który się zna na wrodoznych wadach serca. Omdlenia moga świadczyć o niedotlenieniu organizmu z powodu np. zwężenia lub niedomykalności jakiejś zastawki, albo mieszania się krwi w przypadku ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej (ASD)ędzykomorowej (VSD), czy przetrwałego otworu owalnego (PFO).

Nie poszłam,bo przyznaje się- zlekceważyłam to. pytałam znajomych mówili,że też tak czesto mają. teraz wiem,że to był błąd. +jeszcze dodatkowe pytanie: czy to wszystko może być też jednymi z objawów ciąży? nie spodziewam się tego,ale koleżanka mnie tak nastraszyła ;)

Gość Ewa29ToF

Viya: Dziecko nie jest dla Ciebie zagrożeniem, czy niebezpieczeństwem. Wada serca - owszem. Kobiety z wadami serca, które zajdą w ciążę, musza być pod stałym nadzorem kardiloga. Jeśli matka ma wrodozną wadę serca, to jest większe ryzyko, że jakąś wadę będzie miało jej dziecko (ale tak się rzadko zdarza).

Mam 28 lat, jestem wcześniakiem i mam wrodzoną wadę serca, a mianowicie szmery serca nad lewą aortą, a co za tym idzie mam niedomknięta zastawkę serca. Ponoć to nie jest niebezpieczne, ale jest pewien dyskomfort, jak byłam nastolatką, dzisiaj już rzadziej miałam bardzo często omdlenia-niedotlenienia mózgu i zawroty głowy. Wtedy pomaga Cardiamid-Coffein.No i niskie ciśnienie towarzyszy mi cały czas. Polecam.