Skocz do zawartości
kardiolo.pl

marta1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja mama od kilku m-cy ma problemy z niskim ciśnieniem ( 80/50 czasami mniej i niskim pulsem- zawsze poniżej 50, czasami ok 36). Ostatnio z powodu ww trafiła na OIOM kardiologii. Lekarze w pośpiechu podejmowali temat stumulatora, później jednak wycofali się z tego pomysłu gdyż twierdzą, że w przypadku mojej mamy nie wiadomo czy to pomoże. MOja mam od wilu lat choruje ( przebyty udar, WZW c, bolerioza, 2 operacje kręgosłupa). Na stałe bierze takie m.in leki jak Fevarin i Clonazepam. Lekarz przepisał jej lek gutron. Czy ktoś z Was to stosował? Lek faktycznie ma podwyższać ciśnienie ale jednym ze skutków ubocznych jest bradykatria. Czy ten lek mogą brać osoby z już stwierdzoną bradykardią? Czy jest jakiś inny sposób na zwiększenie ciśnienia i pulsu? Czy ktoś z Was miał problemy z uzyskaniem wszczepienia stumulatora przy długotwałym utrzymywaniu się parametró takich jakie opisałam? Oczywiście moja mam cały czas śpi. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam, Trudno zrozumieć, dlaczego ma być oczywiste, że Pani Mama cały czas śpi? Czy to znaczy, że jest w stanie śpiączki i nie wybudza się? Czy je i czy pije wystarczająco płynów? Skoro przez cały czas śpi, to czy potrzebny jest działający nasennie Clonazepam i Feverin - lek antydepresyjny? Oba leki mogą nasilać bradykardię - być może warto zmniejszyć dawki obu leków, ale można to zrobić tylko w porozumieniu z lekarzem prowadzącym. Rzeczywiście, trzeba bardzo ostrożnie stosować Gutron u osób z wolną czynnością serca. Nie można jednak decydować o zmianie podawania leków bez zbadania chorej. Dlatego wszystkie swoje wątpliwości proponuję przedstawić lekarzowi, który leczy Pani Mamę. Trzeba się też dowiedzieć, ile płynów dziennie powinna Mama przyjmować i starać się, żeby była odpowiednio nawodniona. Niedobór płynów w organizmie może być jedną z przyczyn niskiego ciśnienia i wolnego tętna.