Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia przy ćwiczeniu na siłowni po zawale serca

milka244

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nie jestem po zawale ale mieszkam z mamą która miała zawał ponad 2 lata temu. Mama chodzi do kardiologa ktory powiedzial jej ze moze chodzic na silownie ale pod nadzorem i na okreslone cwiczenia,mama chodzi tez do pani ktora zajmuje sie medycyna niekonwencjolalna i podpina ja do rożnej aparatury a potem według kolorków mówi jej o jej dolegliwościach.Ostatnio byla tez u dietetyka a ponadto poszla raz ze mna na silownie gdzie jest dietetyk,rehabilitant w jednym i chodzi tam wiele osób po zawale które sa zadowolone z cwiczeń jednak mama najpierw czula sie super a potem cicnienie jej podskoczylo i zaczela sie gadka ze to nie dla niej itp itd.musze dodac ze mamy jedyny wisilek fizyczny to dojscie z przyztanku do pracu i z powrotem ,nawet po krótkim spacerze kreci jej sie w glowie. powiedzcie mi prosze czy to nie jest tak ze ona poprostu ma za malo wisilku fizycznego do którego organizm jest nie przyzwyczajoyi dla tego potem szaleje? i czy powinna chodzic do tych wszystkich lekarzy z ktorych kazdy mowi prawie co innego? chcialabym zeby chodzila na ta silownie bo widze jak zmienia sie kondycja i stan psychiczny osób które byly w jej sytuacji. Wiec co robic...?

O ile mi wiadomo,to ćwiczenia siłowe podnosza ciśnienie.Po zawalw lepsze jest pływanie i jazda na rowerze,szybki marsz....,a może przecież wysuiąść jeden przystanek wcześniej i dojść piechotą.Są różne książki w stylu ,,Jak żyć po zawale** ,skąd mozna się dowiedzieć jak zaopobiec kolejnemu zawałowi i zyc długo w zdrowiu.Pierwszy raz słyszę,żeby ktoś ćwiczył na siłowni.Tu raczej gimnastyka ,a nie ćw. siłowe.

Trzynaście lat minęło od mego zawału.Od wyjścia ze szpitala 6 razy w tygodniu marsz 5-6km dość szybki.Leki odstawiłem po dwóch-trzech latach.Drepcę już trzynaście lat,zgodnie z;,,ruch jest lekarstwem a żadne lekarstwo nie zastąpi ruchu**.