Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pieczenie pod sercem, zawroty głowy i przyspieszony puls

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałam zapytac czego objawem może byc pieczenie pod sercem, któemu towrzyszą zaraz zawroty głowy, przyspieszony puls. Czasem mam ataki częstoskurczu, robione miałam badania - choć nie w chwili ataku - i na echo jak i reszcie nic nie wychodziło - serce zdrowe, bynajmniej tak mówią lekarze. Kazali zarzywac co jakiś czas betaloc lub propranolol w razie gdyby serce wariowało lub gdyby nastąpił atak. W ostatnim togodniu atak miałam 2 razy, od tego momentu serce juz przechodzi samo siebie, raz mam akcje 120 tętno, pozniej nagle spada do 70, ciągle kłuje, ale najgorsze jest to pieczenie, jakby ktoś polozył mi 30 kg na klatkę piersiową, odczuwam straszny ucisk. Poki co staram się sobie tłumaczyc ze to nerwica, ze to nerwy. Ale z czasem, zauwazam ze to staje się coraz mocniejsze, a ja psychicznie jakby sie uspokajam - terapia daje mi bardzo wiele. Ból budzi mnie nawet w nocy, nie moge isc nigdzie, bo ucisk powoduje ze az się zwijam i to dosłownie, do tego często drętwieje mi lewa ręka. Powoli zaczynam też czuć drętwienie lewej stopy. W okolicy serca ucisk plus uczucie raz zimna raz gorąca. A gdy boli, dłonie robią mi się zimne natychmiast. Nie gorączkuję. Co to moze byc? Jakl to leczyć? Kręgosłup mam raczej okay, badania serca tez wyszły niby w porządku, biore lorafen 1 mg dziennie, plus magnez z b6. Kawy nie pije, stres jest, ale to wiadomo - przy nerwicy, zawroty głowy i brak świadomosci - czasem nie wiem co się ze mną dzieje, nie mogę sie wysłowić. Tk głowy okay, RTG odcinku szyjnego też okay. Tarczyca okay.

*Nadmiar magnezu aż do stężenia 1.5 mmol/l jest klinicznie niedostrzegalny. Począwszy od stężenia 1.5 mmol/l występuje niedociśnienie (najpierw wyłącznie ortostatyczne, potem także w pozycji leżącej), bradykardia (po przejściowej tachykardii), zaczerwienienie skóry (obserwowane tylko przy podaży dożylnej), mdłości i wymioty. Powyżej stężenia 2 mmol/l pojawia się osłabienie odruchów ścięgnistych, z hipotonią mięśni i sennością, rozwija się oliguria, można zaobserwować wydłużenie odcinka PR, następnie odstępu QT. W granicach 5 mmol/l dochodzi do zaniku odruchów ścięgnistych, następnie porażenia mięśni, zwłaszcza oddechowych, a przy stężeniach większych niż 7.5 mmol/l występują zaburzenia przewodnictwa przedsionkowokomorowego i zatrzymanie czynności serca w rozkurczu* lekarze.w.interia.pl/magnezoterapia.pdf

Nie mam mdłosci ani wymiotów. Nie mam hipotonii mięsni ani senności, tym bardziej porażenia mięśni itd.. Nie jest to przedawkowanie magnezu gdyż biorę dostateczną dawkę, 120 mg dziennie, w pozywieniu dostarczam go niewiele wiec nie mam maxa magnezu, tym bardziej, ze jeszcze jakiś czas temu lekarz zalecił mi branie go, bo stwierdził, ze takie bole moga być objawem braku magnezu. Niestety, widocznie nie są, skoro biorę i nic nie przechodzi, wręcz przeciwnie. Jakieś inne sugestie?