Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kolejka do operacji wszczepienia bajpasów

Gość Dependent

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Dependent
Witam, Na wstepie powiem,ze w sprawach zdrowotnych jestem zielona. Jednak interesuje mnie pewna kwestia - moj wujo - wiek 80 - czeka w dlugiej kolejce na operacje wszczepienia by-pass-ow; kolejka jest strasznie dluga i nie ma mozliwosci zrobienia jej szybciej. Czy ktos z Was wie moze, czy owa operacje mozna przeprowadzic za pieniadze? ( oczywiscie nie mam tu na mysli lapowki - o ktorej niektorzy mogliby pomyslec ) Czy taka operacja za pieniadze oznacza ze moze byc przeprowadzona tylko w prywatnej klinice, czy istnieje mozliwosc przeprowadzenia jej w panstwowej? Jeszcze jedno ptanie, czy orientujecie sie moze ile taka operacja moze kosztowac? Wyobarazam sobie, ze jesli bedzie przeprowadzona w prywatnej klinice, trzeba tez zaplacic za pobyt pacjenta - na czas rekonwalescencji po operacji. Prosze was o wszelkie inf, to bardzo wazne. Pozdrawiam DEPENDENT
Co do kolejek, to owszem, niestety sa wszedzie. sama czekam w dlugiej kolejce na zabieg ablacji - skierowanie zostalo zlozone w szpitalu w kwietniu, obiecywali lipiec/sierpien, ale teraz wyglada na to, ze nawet do konca etgo roku nic z tego nie bedzie/. Juz sie dowiadywalam, czy mozna przyspieszyc za pieniadze - tak jak mowisz, nie lapowke, tylko platnosc za zabieg wg cennika NFZ. Raczej szpitale tak nie chca robic, przynajmniej moj nie chcial (sa rozne przepisy i inne przeszkody formalne). Paranoja. Zazwyczaj najlepiej w tej sprawie porozmawiac z ordynatorem tego oddzialu, na ktorym Twoj wujek ma miec operacje, bo to czesto zalezy od nastawienia i odwagi ordynatora. Co do prywatnego robienia, to niektore zabiegi kardiochirurgiczne sa robione w prywatnych klinikach, na przyklad ablacja. Ja sie dowiedzialam o tym stad, ze moja rodzina siadla do internetu, a przyjaciele dzwonili po roznych prywatncyh klinikach i sie dowiadywali. Wiem, ze na przyklad w klinice Damiana (prywatnej, Warszawa) wszczepiaja rozruszniki. Moze wiec gdzies wszczepiaja bypassy. Proponuje sprobowac zrobic podobny wywiad. Sa kliniki typu wlasnie Damian, Luxmed, Medicover, itp, warto podzwonic, bo czasami nawet jak nie robia, to da sie u nich dowiedziec czegos o miejscach, gdzie mozna zrobic odplatnie prywatnie. A co do tych kolejek, to no comments... Ja jestem mloda osoba z nie tak bardzo grozna dla zycia choroba i moge sobie czekac na zabieg, ale osoby w wieku powazniejszym zeby musialy tyle czekac??? Skandal... Ale wszyscy wiemy jak wyglada nasza sluzba zdrowia. Co do ceny, nie orientuje sie ile to moze kosztowac. Wiem, ze ablacja wykonywana prywatnie kosztuje 9000-11000 zlotych. Wiec wszczepienie bypassow na pewno o wiele wiele wiecej, bo to znacznie powazniejsza operacja, potrzebny wiekszy zespol, wiecej roznycj sprzetow, srodkow itp. No nic, bede trzymac kciuki i zycze znalezienia jakiegos szybszego rozwiazania. pozdrawiam Ciebie i wujka!