Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia i napadowe migotanie przedsionków

Gość wladzio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy mógłby mi ktoś pomóc zinterpretować wyniki badań u kardiologa, oto one: ROZPOZNANIE KLINICZNE: -nadciśnienie tętnicze w okresie II wg WHO.I11, -napadowe migotanie przedsionków. I48 -hiperholesterolemia, -Choroba wrzodowa żołądka w wywiadzie, EPIKURYZA: Pacjent l.74, przyjęty do oddziału z powodu nawracających zasłabnięć z towarzyszącymuczuciem *zatrzymania się pulsu*. Ponadto okresowo odczuwa bóle w klp, bez związku z wysiłkiem. W wywiadzie choroba wrzodowa żołądka, przerost prostaty. Na podstawie wywiadu, badania przedmiotowego i badań dodatkowych rozpoznano j.w. Zastosowano leczenie: Polprazol, Acard, Augumentin, ACC, Theospirex, Tritace, Controloc 40mg. Pacjent w stanie dobrym wypisany do domu. Badanie holterowskie EKG: -Średnia częstość akcji serca 73/min. Minimalna - 44/min, maksymalna 145/min. -dodatkowych pobudzeń o charakterze nadkomorowym - 3583, komorowym - 30. -pauz: 0 . W trakcie badanie wstawki migotania przedsionków o czasie trwania do kilkunastu sek. Holter RR: -Średnia z 24 godzin skurcz/rozkurcz - 135/80 mmHg, -Średnia z godzin dziennych skurcz/rozkurcz - 140/85 mmHg, -Średnia z godzin nocnych skurcz/rozkurcz - 115/60 mmHg, ECHO: -LLVD:42mm, -LVSD:21mm, -LA:45mm, -IVSD:13mm, -PWD:12mm, -RV:33mm, -Ao:25mm, Wnioski: EF:65%. Przerost koncentryczny m. lewej komory. Powiększona jama lewego przedsionka, mała niedomykalność zastawki mitralnej i trójdzielnej. Kurczliwość w normie. Osierdzie bz. Dodam że od kilku ładnych lat powinienem być leczony na nadciśnienie, ale mój lekarz rodzinny przez cały czas zapewniał mnie że to nie wina serca. Co sądzicie o tych wynikach? Proszę doradźcie mi co dalej z tym robić...

Moim zdaniem najpierw powinnaś się zająć doprowadzeniem jego żołądka do porządku.Nie jest wykluczone,że kłopoty z żołądkiem są od leków ,które łyka na pusty zołądek.Na przykład ACC nie wolno brać ,gdy są kłopoty z zołądkiem.Przeczytaj wszystkie ulotki leków,które bierze. A przede wszystkim wydrukuj sobie diete w owrzodzeniu żołądka i w nadkwasocie. Głównym sposobem ,,naprawienia ** żołądka jest właściwe odżywianie,niepalenie i niepicie alkoholu i kawy, napojów słodkich i gazowanych.--te rzeczy zakwaszaja żołądek.Należy jeść tylko to,co nie powoduje wzrostu zakwaszenia w żołądku.Szczegóły sa w tej diecie.Oprócz tego należy pić siemię lniane,które jest czymś na kształt ,,wewnętrznego bandaża** i osłania śluzówkę żołądka i działa przeciwzapalnie.Mozna też samemu zrobić mieszankę ziołową i pić [łyżkę stołową ziół na szklankę wrzątku.Parzyć pod przykryciem30-40 minut,przecedzić,pić 2 razy dziennie przed jedzeniem.] A len pić przed snem i na czczo- 1 łyżeczka lnu mielonego+ ciepła woda przegotowana. Oto skład mieszanki ziołowej---: 1]. kłącze pięciornika 50g. 2]. liść melisy 50g, 3].korzeń prawoślazu 50g , 4]. porost islandzki 50 g, 5]. koszyczek rumianku30g, 6 liść mięty pieprzowej 20g.Zioła wymieszać i wsypać do papierowej torby,pic wg. przepisu. No i ciśnienie mierzyć 2 razy dziennie i zapisywać. Szczególnie przestrzegać sposobu odżywiania !! Myślę, że gdy miną dolegliwości zołądkowe, znacznie poprawi sie jego samopoczucie. Sam musi mieć świadomość , co powinien jeść , a czego unikać.Dlatego wydrukuj tę dietę na żołądek i niech się z nią zapozna. Każdy lek ,który ewenrualnie będzie brał należy dwa razy obejrzeć pod katem szkodliwości na żołąek.Łykanie chemicznych leków często prowadzi do uszkodzenia śluzówki żołądka.Na cholesterol moze brac ziołowy cynarex,który obniża chol. całkowity i trójglicerydy.Wydrukuj tez artykuł na temat obnizania cholesterolu dietą i ruchem.Autor: S.Gromadzki,tytuł;,,Cholesterol i trójglicerydy**.Jest tam wiele wskazówek jak obniżyc cholesterol.Jest też ziołowy oeparol,również pomocny. Dobrze byłoby tez kupic rowerek treningowy,aby ćwiczył.Ruch podwyższa HDL.Taki rowerek kosztuje prawie 400 zł, ale można z ogłoszenia kypić uzywany.Ja kupiłm za 80 zł dla dziadka. Byc może bóle w klatce to nie serce,a żołądek.Wyleczenie żołądka znacznie poprawi jego samopoczucie.... A co o tych bólach sądzi lekarz?