Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja przy napadowym migotaniu przedsionków i skurczach nadkomorowych

Hiacynt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pierwszy raz tj. 2006r pojawiły się skurcze nadkomorowe, które spowodowały,że znalazłem się na oddziale ratownictwa medycznego. Od tego czasu co jakiś okres pojawiają się napadowe migotania przedsionków poprzedzone słabnięciem nóg *nogi jak z waty*. Najlepsza wtedy to pozycja horyzontalna. A jak złapie atak na ulicy? to wtedy idę od drzewa do drzewa lub latarni z myślą czy dojdę do następnego. W każdym przypadku kończyło się oddziałem ratownictwa medycznego. Ma to dobre strony, bo mnie już tam dobrze znają. Od 2 lat jestem pod opieką kardiologa, który zalecił branie SotaHexal 80, Rytmonorm 150, Potas Magnez + B6. Częstotliwość napadów zmniejszyła się, a jeśli mimo to pojawia się atak to można go w warunkach domowych zwięszając dawkę SotaHexalu , Magnezu i Potasu opanować napad po około 1,5 godz. Kardiolog jednak sugeruje ablację, bo to może wyeliminować lekarstwa. Pozdrawiam

Jestem już po ablacji na migotanie przedsionków , operację miałam pół roku temu . Zdecydowanie mi się polepszyło pod kątem wizyt na ostrym dyżurze ;) Niestety na holterze wychodzą dalej skurcze nadkomorowe i komorowe czasem je odczuwam mocniej, czasem lżej za to teraz częściej łapią mnie ataki takiego wewnętrznego niepokoju , tj. tak jakbym oczekiwała ,że to migotanie zaraz powróci i coś mi się stanie . Okropne Dodatkowo od operacji mam cały czas bóle w klatce piersiowej , idę dzisiaj do mojego doktora to może mi wyjaśni czym są spowodowane Generalnie zabieg można polecić przy napadach migotania które bardzo utrudniają życie , bo w innym przypadku warto spróbować uspokoić je lekami.