Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak radzić sobie z nerwicą w codziennym życiu

darek123j

Rekomendowane odpowiedzi

Pomaga terapia, czasem leki, jak jest ostro. Pomaga ruch, jakies zaangazowanie fizyczne - rower, bieganie, silownia, tenis, basen itd. Pomaga wynajdywanie sobie zajec - nawet, a zwlaszcza, kiedy sie nie chce. Lacznie ze sprzataniem. Dobrze miec hobby. Pomaga przewalczanie slabosci - jezeli sie boisz wyjsc - wychodzic, boisz sie zalatwiac sprawy - zalatwiac. Pomaga tlumaczenie sobie *to tylko nerwica*. Nie pomaga internet - w wynajdywaniu chorob, objawow. Szkodzi zapetlanie sie w bol, w lek. Szkodzi jedzenie uspokajaczy bez kontroli lekarza. Szkodzi unikanie ludzi i kontaktow. Szkodzi lezenie w lozku.

Po raz pierwszy zgadzam sie z wypowiedzią hexe. Wszystko to prawda. Pomaga też czytanie ksiązek na temat nerwicy, żeby bardziej ja zrozumieć i przez to siemniej jej bać. Mi pomagało też czytanie postów ludzi, którym udało siewyjść z nerwicy na dobre. Dawało mi to wiarę w to, że mozna z tego wyjść. Przykładowa stronak z mnóstwem przydatnych informacji http://moja-nerwica.republika.pl/index.html, pozdrawiam

Witam wszystkich. Jestem nowa na forum i jak widac po czasie (jest 2.13) nie moge spac, poniewaz obudzil mnie znowu potworny lek. Powoli moje zycie zamienia sie w koszmar i nie wiem jak dlugo dam sobie jeszcze rade. Dzisiaj wrocilam wlasnie z kolejnego rezonansu magnetycznego, tym razem z angio. Pol roku temu robilam juz rezonans i nic nie wykazalo ale ja mam nadal bole glowy wiec stwierdzilam, ze na pewno cos przeoczyli. Bylam u neurologa i dal mi to slierowanie na rezonans ale mowil, ze tylko dla mojego spokoju. A mnie bardzo dzisiaj boli glowa i po 1,5 snu obudzilam sie z wielkim lekiem, zaczelam sie cala trzasc i teraz ten bol glowy. Wczesniej mialam bole w klatce piersiowej. Bylam u kardiologa, zrobilam wszelkie badania i wyszlo, ze jest ok. Biore leki na nadcisnienie tetnicze i wszystko bylo by dobrze gdyby nie te paniczne leki, ktore mnie ogarniaja takze za dnia ale najgorzej jest jak przychodzi noc. Nie pamietam juz kiedy ostatni raz przespalam w kawalku 5 godzin. Nie bede juz wspominac licznych wizyt na pogotowiu i u lekarzy, oczywiscie zawsze jest wszystko w porzadku do nastepnego ataku. Najgorzej jest jak mam takie uklucia z jednej strony glowy, jakby mi ktos szpilke wkladal i mam takie uczucie, ze mi glowa dretwieje z tej strony. Nieraz te uklucia mam 20 razy dziennie a nieraz wcale. Teraz jak pisze to caly czas boli mnie glowa i mam sztywna kark i bardzo sie boje przylozyc glowe do poduszki, bo wiem, ze zaraz bedzie nastepny atak. Czytylam Wasze posty i zdaje sobie sprawe, ze prawdopodobnie ja takze mam nerwice ale mimo tego nie moge zapanowac nad tym uczuciem leku. Nie wiem czy ta glowa moze mnie tak dzisiaj po tym rezonansie bolec? Pozdrawiam wszystkich.

Nerwica powoduje przeróżne bóle, moja kuzynka miała właśnie problem z nogą przez dwa lata i wyszło jej, że ma nerwice. odrętwienia zdarzają się raczej w przypadku niedoboru potasu, magnezu. ale generalnie, jeżeli jedyne co Ci dolega to ta noga, to myśle, że może po prostu jakoś ją nadwyrężyłeś/aś i najlepiej isć do zwykłego lekarza to sprawdzić.

Wybacz darek, nie zorientowałam się że obie ostatnie wypowiedzi są jednego nadawcy :) więc kuzynka miała problemy z nogą. ja miałam odrętwienie ale w wyniku niedoboru różnych potrzebnych rzeczy, typu właśnie magnez potas witaminy, natomiast o takim ponoć typowo nerwicowym odrętwieniu czytałam na jakimś forum, z tym że tam dziewczyna mówiła o tym, że drętwieje jej szyja (grrrrr) .

Nareszcie pozytywy,a nie same smuty typu : ze dalej nie da iść.Mam nerwice od dzieciństwa i wiele jej twarzy doświadczyłam.zależały one od tego co aktualnie mnie otaczało. Próbowałam i lekarzy i tabletek ,aż wreszcie znalazłam książkę,która utwierdziła mnie w tym,że to nie choroba psychiczna (ani żadna inna) tylko nerwica. Spięłam się i zaczęłam sama dożyć do zdrowia i równowagi.Jak zaczynały się wątpliwości znów wracałam do książki. Miałam wiele nawrotów,ale dawałam radę. Raz górka,raz dół,ale więcej górek i spokoju.Wiem,że nie można się zamykać,nie można odosabniać,milczeć.Jak nachodzi pracować ,szukać przyjaciół i działać.Fizyczne zmęczenie jest zbawienne.I czytać dużo pozytywów .Na negatywne myśli nie czas, niech idą w kąt.

Gość Wioleta33

Mam nerwice od ponad roku biore doxepin hydroksyzyne i rano z lekami relanium jest u mnie 2razy w tyg karetka lub sama chodze na pogotowie nie radze sobie z nerwica najgorzej jest gdy serce wali i slabo mi jest lekarze znaja mnie bd dobrze dostaje wtedy domiensniowe zastrzyki co zrobic gdy ma sie atak

Odstaw te psychotropy .Relanium uśmierza,ale potem lęk atakuje z podwojoną mocą.Ja piłam zioła.Nerwosol w kroplach nie od razu zadziałał,ale z tygodnia na tydzień było co raz lepiej.Pamiętaj to tylko nerwica.Nic ci nie grozi.Musisz sama się z tym uporać.Nie uciekaj tylko zmierz się z nią .Lekarz powiedział mi ,że jest coś w moim życiu co muszę zmienić,bo to mnie nakręca.Było i zmieniłam.Teraz jest wiele sytuacji,które wywołują u mnie objawy nerwicowe,ale da się je opanować.Obok ktoś kto wysłucha ,przytuli i powie nic ci nie grozi .Znajdź przyjaciela.Dasz radę.

AGATHA nie jestem lekarzem tez diagnozy nie stawiam ze to jest akurat to tylko mogę powiedziec ze te objawy ktore opisujesz np. szpilki w glowie itd idetyczne objawy mam w rodzinie i to sie nazywa trojdzielny góz atak bolesci głowy staje sie tretwa obolała mija na jakis czas i z powrotem powraca.Straszna jest ta choroba i nie ma na nia uleczenia tylko trzeba sie nauczyc zyc z ta choroba...