Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Farmakoterapia przy nerwicy

czeslawcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!Pierwszy raz wypowiadam się na forum choć zaglądam na niego już od paru tygodni. Z tego co zdążyłem przeczytać na Waszym (już Naszym) forum mam nerwice. Byłem na pierwszej wizycie u psychologa i muszę powiedzieć, że nawet nieźle się czułem, niestety już kolejne dni były podobne do tych z przed wizyty. Do psychologa udałem się bo moje objawy zaczęły sprawiać mi problemy w życiu codziennym. Jestem osobą skrytą, która zawsze dostosowywała się i nadal dostosowuje do innych osób, zawsze wole żeby innym było dobrze - często swoim własnym kosztem. Mam nadzieje, że każda kolejna wizyta u psychologa będzie lepsza. Bardzo wspiera mnie żona oraz myśl, że niedługo zostanę ojcem:) Nadal nie wiem czemu i dlaczego, oraz co jest przyczyną tej mojej nerwicy:(:( Zastanawiam się nad wprowadzeniem farmakoterapii, ale nie wiem czy warto, bo naprawdę źle się czuję w ciągu dnia - czasem aż mam dość tego wszystkiego. pozdrowienia!!!

Zależy jakiego typu jest ta nerwica i czym sie objawia .Jeśli np.jest lękowa to mysle że warto byłoby zastosować leki przeciwlękowe bo jeśli objawy ustąpią to wtedy wiemy że były one spowodowane jakimiś obawami które można spróbować olewać .Przykład- pacjent cierpi na uczucie przeszkody w gardle i przełyku ,oczywiście martwi się że ma raka ......jesli leki zniwelują ten objaw to dochodzi on do wniosku że to tylko nerwy.Niektórzy odradzaja branie leków ale jak inaczej sobie poradzić?

Gość milutka nd fd

Ja mam nerwice lekowa. Zaczelam brac leki to musialam od razu odstawic bo bylo gorzej niz wtedy gdy nie bralam i tak to sie ciagnela masakra przez ponad 2 lata. teraz zaczelam od 4 miesiecy regularnie raz dziennie spozywac meliske. Nie pozbylam sie nerwicy bo dalej mam strach przed srodkami komunikacji i w ogole zapedzeniem sie poza miejsce zxamieszkania ale jest duzo latwiej, nie mam atakow paniki od tych ok 2 miesiecy (na wyniki picia ziolka niestety trzeba sporo poczekac), potrafie zostac juz sama w domu, potrafie bez wahania wyjsc do sklepu. Ja stanowczo odradzam farmaceutyki!!!!

Ja leki ci odradzam bo to tylko sztucznie poprawia jakosc zycia. Potem ejst problem z rzuceniem tego swinstwa. Potem wszystko bez lekow wraca do tego samego stanu. ja jestem stanowczo na nie. Ja z ohydnej startszneij nerwocy rpzeszlam w lagodniejszy stan dzieki tylko i wylczanie melissie a tabletki ziolowe z labofarmu po raz kolejny odradzam smeirdza i wielkie g daja

Na początek GRATULACJE :) dla Taty :) napisz jakie masz objawy... ile wizyt u psychologa masz za sobą, ja nie biorę leków przeciwlękowych, brałam jedynie betabloker bo serce mi wariowało, od grudnia mam odstawiony i jest ok, od listopada chodzę na terapię, mnie pomaga, widzę efekty, czytam książki, które wspomagają terapię, oczywiście mam nawroty i długa droga przede mną, ale jest dużo lepiej niż w tamtym roku o tej porze, napisz cos więcej o sobie i całej sytuacji

Szczerze powiedziawszy to jeszcze nie wiem jaki to rodzaj nerwicy, byłem dopiero raz na wizycie u psychologa, następna mam za 3 dni. Najgorsze to w tym momencie są bóle brzucha, ogromne wzdęcia i bóle głowy. Oczywiście oprócz tego mam częste uczucie *głazu na klatce piersiowej* oraz takie wewnętrzne roztrzęsienie które jest bardzo wyczerpujące. Niby dobrze śpię, ale w ciągu dnia jestem strasznie śpiący i zmęczony. Do tego nie wiem co jest przyczyną tego wszystkiego - i to jest chyba najgorsze:( Ale dla pocieszenie siebie i innych na forum mogę powiedzieć, że po pierwszej wizycie u psychologa było lepiej - jest to jakaś nadzieja na lepsze jutro... pozdrawiam wszystkich!!!Trzymajcie się!!!