Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość greenland44

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiedź znajdziesz na pewno na forum Fundacji Serce Dziecka. Zresztą w Śląskim Centrum Chorób Serca pracują najlepsi kardiolodzy, bo to jeden z najlepszych ośrodków kardiologicznych i kardiochirurgicznych nie tylko w Polsce, ale i Europie, więc można iść do kogokolwiek. A skąd obawa, że dziecko ma problemy z sercem? Męczy sie szybko, sinieje, traci przytomność?

Wiem, ze tam pracują dobrzy kardiolodzy, ale mi zależy na sprawdzonym, a nie na jakimkolwiek. Trochę znam realia leczenia w Centrum. Młoda od jakiegoś czasu skarży się na częste bóle głowy w okolicach czoła. Czekam właśnie na wyniki z rtg zatok. Ale wczoraj po kąpieli zrobiło się jej *dziwnie* i położyła się na podłodze. Mówila, ze kręci się jej w głowie, czuje się dziwnie, słabo. Połozyła się do łóżka i popłakała... ze strachu. Powiedziała, ze boi się, ale nie wie czego. Ponieważ mam kurczące się bez powodu tętnice przy sercu, co daje objawy jak przy zawale, skojarzyło się automatycznie z tym. Bo też wtedy pierw czuję dziwne kręcenie w głowie i paniczny strach. Jednym słowem trudno opisać, co właściwie się dzieje.

Ale może to nie z powodu wady serca, tylko z powodu okresu dojrzewania, kiedy organizm szybkorośnie i serce nie nadąża z pompowaniem krwi. Poza tym wielu osobom robi się słabo w czasie kapieli, z powodu gorącej pary. Moja siostra tez kilka razy zesłabła po wyjściu spod prysznica, ale u niej nikt wady serca nie stwierdził. Ja taką wadę mam, więc kąpię się zawsze przy otwartych drzwiach :-) Wadę serca powinien wykryć każdy kardiolog dziecięcy, po wykonaniu zwykłego przezklatkowego echo serca. Powodzenia!