Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czerwienica objawowa a wada serca

Gość jan126

Rekomendowane odpowiedzi

Czy czerwienica objawowa bierze sie tylko z wad serca?Od lat mam tak, ze kiedy jest za cieplo albo po wysilku, konczyny robia sie czerwone, czasem az bordowe. Pale 10 lat, nigdy w zyciu nie mialem zadnych bolow w klatce piersiowej, dusznosci. Wydolnosc mam lepsza niz nie palacy. Sa wady serca, ktore nie daja zadnych obiawow?Podejzewam, ze to rodzinne - kazdy tak ma w domu ale nikt w takim stopniu jak ja. Czytalem, ze 1-2 upusty krwi moga pomoc pozbyc sie tego gow.. Jest sie czym martwic?

Mam wadę serca, nie mam czerwienicy, ale przed pierwszą operacją miałam sinicę... Niektóre proste wady serca nie dają żadnych oznak. Zresztą, u mnie po pierwszej operacji, gdy sinica ustąpiła, do tej pory nie ma żadnych oznak. Upusty krwi są bardzo groźne dla osób z zespołem Eisenmengera. To zespół objawów spowodowanych dwukierunkowym lub odwróconym (prawo-lewo) przeciekiem na poziomie serca lub pni tętniczych. Przewlekła choroba naczyniowa płuc prowadzi do wysokiego oporu płucnego, który jest nieodwracalny, ponieważ dochodzi do przerostu ściany tętniczek łożyska płucnego. A Ty masz zdiagnozowaną wade serca?

Czytalem o tej sinicy Ewa i *Przy pierwotnych zaburzeniach oddychania sinica ma odcień śliwkowy i jest bardzo intensywna wskutek rozszerzenia naczyń włosowatych skóry.* wlasnie zauwazylem, ze moje paznokcie maja dokladnie taki sliwkowy odcien :o wiec to moze byc cos z plucami, z ktorymi tez nigdy nie mialem zadnych problemow?Chyba predzej nerwicy sie nabawie niz dowiem co mi jest :(

Odebralem dzis wyniki morfologii : -erytrocyty 5,98 (norma 4,5 5,9) -hemoglobina 18,3 (norma 14-18) reszta parametryow w tym hematokryt w normie Ewa mozesz na tej podstawie cos powiedziec bazujac na wlasnym dsowiadczeniu?Nie wiem czy jutro uda mi sie dostac do hematologa.