Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Acenocumarol a inne narządy

Gość Jan

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj! Lek,którego uzywasz obniża poziom niektorych czynnikow krzepniecia krwi syntetyzowanych przez watrobę. w wyniku tego krew po prostu krzepnie wolniej niż normalnie. Musisz mieć stały kontakt ze swoim lekarzem,ktory powinien dosyć często zalecać kontrolę Twoich wynikow krwi. Podczas ewentualnego krwawienia z nerek,watroby czy z powodu wrzodu zołądka (czego Ci nie zycze)moze nastapić zwiekszenie tego krwawienia. Dzieje się tak zwlaszcza u tych osób,ktore maja podwyzszone cisnienie tetnicze. Więcej informacji może udzielic Ci Twoj lekarz,gdyż moja wiedza na ten temat niestety się konczy:/. Mam nadzieje,że choc trochę Ci pomglam. Pozdrawiam serdecznie!!!:).
Acenokumarol jest doustnym środkiem przeciwkrzepliwym z grupy antagonistów witaminy K, pochodnych kumaryn. Witamina K1 jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia krwi zespołu protrombiny: II (protrombiny), VII, IX i X. Acenokumarol zaburza cykl ustrojowych przemian witaminy K1, zmniejszając aktywność czynników krzepnięcia zespołu protrombiny (czynników II, VII, IX i X). Krew krzepnie więc znacznie trudniej, co znacznie zmniejsza możliwość powstania zakrzepów lub zatorów wewnątrz naczyń.Często trudno jest utrzymać efekt terapii przeciwzakrzepowej na stałym poziomie na skutek zmienności wchłaniania leku, wpływu różnych pokarmów i innych leków oraz zmian w czynności wątroby. Pokarmy spożywane przez pacjentów mogą w istotny sposób wpływać na wartość INR, jako że większość produktów zawiera różne ilości witaminy K. Im większe jest jej dobowe spożycie tym słabiej działa acenokumarol.Dlatego nie zaleca sie picia soku grejpfrutowego i spożycia większych ilości roślin zielonych (kalafior,kapusta , zielony groszek, sałata, soja) Również spozycie alkoholu może mieć niebagatelny wpływ na wahania poziomu INR Tak wiec nie sam acenokumarol uszkadza watrobe ,ale zmiany w jej funkcjonowaniu moga mieć niebagatelny wpływn na wahania INR , a więc będa prowadzic do modyfilacji dawki leku
jestem po wymianie zastawki aortalnej 2 lata temu. Biorę acenocumarol w dawce min. 3-4 mg na dobę. mimo że dawki są raczej nie zmieniane jest duże wahanie wartości. Np w wakacje miałam bardzo niski . roszę o informacje jak należy się odżywiać przyjmując ten lek. Gdzie i jaką mogę kupić książkę na ten temat. Czy branie przez kolejn elata mojego życia tego leku mam powody do obawy o moje zdrowie dotyczące wątroby. Prosze o odpowiedź. mimo,żę minęły już dwa lata od zabiegu mi jest nadal ciężko się pogodzić z tym, żę mnie to spotkało
witam ja też od roku zażywam Acenocumarol z powodu zakrzepowego zapalenia zył. musze powiedziec że jak narazie to nie mam problemów z tym lekiem poprostu co 4 tygodnie robię badanie INR i jeżeli jest dużo podwyższone to wtedy lekarz zmienia mi dawkę tego leku.Mam 32 lata i u mnie INR powinno być między 2 a 3 .Pozdrawiam.
Nie ma leku w zastrzykach na stałe z tego co wiem. Jest heparyna która potafi zastapić Acenocumarol na jakis czas np na czas innego zabiegu operacyjnego ale na stałe się tego nie używa. Zresztą wstrzykiwanie sobie tego w brzuch tez do przyjemnosci nie należy.
Gość ciastko
witam, wspomniany wyzej lek to najprawdopodobniej fraxiparine lub fraxodi (heparyna), przez pewien czas przyjmowalem te leki lecz ciezko powiedziec ze nie maja skutkow ubocznych, w miejscach wstrzykiwan czesto pozostaja siniaki. wykonywanie codziennie dwoch zastrzykow tez do najprzyjemniejszych nie nalezy wiec zamiast nakłuwania sie przez 3 miesiace wolalem przerzucic sie na acenocumarol.
Mam pytanie. Biorę ponad trzy lata Acenokumarol, ale dopiero przed trzema miesiącami zauważyłam przy rannym odplunięciu a obecnie przy kaszlnięciach, ślad krwi. Lekarka rodzinna jak i kardiolog przeszły nad tym do porządku dziennego zalecono rutinę. Mnie to jednak zaczyna niepokoić. Czy ktoś miał, ma coś takiego ?
Gość kazimierz
Czesc minia to ze acenocumarol wplywa na kosci /osteporoza/ to bylo juz pisane na tym forum. Czemu nie stosujesz WARFINU jest refundowany i co jest wazne jest o wiele latwiej utrzymac INR. U mnie bylo podobnie acenocumarol bralem prawie 7 lat teraz biore WARFIN, a po wszczepieniu zastawki aortalnej jestem juz 8 lat. Przedstaw sprawe swojemu kardiologowi.
Biorę acenocumarol od 13 lat, po wszczepieniu zastawki aortalnej, w zasadzie w stalej dawce 3 mg na dobę plus acard 75 mg. Żadnych dolegliwości ze strony wątroby, czy żołądka nie odczuwam. INR w zasadzie utrzymuje się na poziomie 2-3. Proszę się nie martwić drobnymi krwawieniami. Na skutek rozrzedzonej krwi pojawiają się one nawet w wyniku mikrourazów. Czasem rano mam w ustach krew z powodu np. przygryzienia sobie języka we śnie. Pozdrawiam!
Acenocumarol nie wpływa wprost na stawy a pośrednio. Na skutek rzadkiej krwi latwo powstają wylewy podskórne. Od 13 lat w związku z tym towarzyszą mi siniaki. Ostatnio po upadku mialem duże wylewy, ręka była granatowa. I wlaśnie likwidacja przez organizm tych wylewów niekorzystnie wpływa na stawy. Zmiana leku tutaj nic nie da.
witam :) ja od roku byłam na acenocumarolu...faktycznie wahania jezeli chodzi o wyniki krwi były tragicznie rozbieżne....od 0,60 do 7,00 zwariowac mozna.mam zakzepowe zapalenie zył i bolontujace skrzepliny lecze sie teraz w anglii i zmieniono mi lek na warfarin...czuje sie fatalnie jak narazie bo objawów ubocznych mam tysiace...ale podobno to minie...szczegolnie nerki i uklad moczowy ...stawy i glowa mi peka do tego zimno jak nie wiem co pomimo ze jestem goraca jak wegiel w piecu..ale da sie zyc :) pozdrawiam wszystkich chorobusiów :)
chcialam jeszcze dodac ze jezeli ktos ma problemy ze znalezieniem fachowej pomocy w chorobie angiologicznej mam wspanialych lekarzy do ktorych pomimo odleglosci jezdze albo tez latam samolotem(200 tys km) polecam klinike angiologii i chirurgii naczyniowej w poznaniu i cały personel :) u mnie w miescie totalnie mnie olano i kazano schudnac pomimo ze nie wiadomo ile nie waze wygladam normalnie i skierowano mnie z podejrzeniem dny moczanowej do lekarza i na przeswietlenie watroby a z kliniki do ktorej pojechalam na wlasna reke zaraz po opuszczeniu tej naszej cudnie sie reklamujacej placówki nadbałtykiem zostalam zatrzymana bo nawet chodzic mi nie wolno było ... pozdrawiam wszystkich i zycze zdrówka :)
Witam, 4 m-ce temu przeszłam zator płuc, i od tej pory biorę acenokumarol, w sumie dosyć szybko doszłam do odpowiedniego INR ( od 2 do 2,6 ), zauważyłam, że mleko obniża mi INR, więc staram się go nie pić. Jedynie mam problem z lekami przeciwbólowymi, bo nikt mi konkretnie nie powiedział jakie leki mogę brać, więc przy bólu głowy męczę się, bo nie jestem pewna, czy mogę wziąć apap czy może ibuprom,, jeśli ktoś ma na ten temat wiedzę, to bardzo proszę napisz.pozdrawiam
Czesc.Czemu nie zasegurujecie lekarzowi /kardiologowi/ zeby przepisal wam WARFIN jest o wiele leprzy niz acenocumarol sprawdzilemm to na sobie i latwiej utrzymac tzw INR . Jest refundowany /okolo 4 zl/ Na acenocumarolu bylem az 6 lat. Warfaryne biore juz 2 lata jeszcze kupowalem ja kosztowala okolo 70 zl za 100 szt. Nie ma siniakow podskornych no i rzadko bole glowy. Prosze tez o opinie KDZ * DOROTE POzdr Hej
Gość Kiepska sprawa
Tu jest coś o kościach i witaminie ka na którą wpływa ten związek: *ROLA WITAMINY K W METABOLIZMIE KOŚCI Jedne z pierwszych danych o zaangażowaniu witaminy K w metabolizm tkanki kostnej zanotowano w latach 70. XX wieku. Obserwacje te dotyczyły deformacji układu szkieletowego u dzieci matek leczonych antykoagulantami, takimi jak warfaryna, w czasie pierwszego trymestru ciąży (43). Jednocześnie, Pastoureau i wsp. zaobserwowali, że otrzymujące warfarynę owce już po kilku miesiącach wykazywały wyraźne cechy osteopenii (44), zaś analiza wyników badań u pacjentów poddanych długoterminowej terapii przeciwzakrzepowej ujawniła znaczne zmniejszenie masy kostnej i słabsze uwapnienie układu szkieletowego (45). Obecnie wiemy, że metabolizm tkanki kostnej jest ściśle związany z prawidłowym poziomem witaminy K, której rola nie ogranicza się jedynie do procesów krzepnięcia krwi, lecz obejmuje również procesy przebudowy kości. Liczne badania wskazują na udział witaminy K2 w tłumieniu resorpcji kości poprzez hamowanie aktywności i indukowanie apoptozy osteoklastów przy jednoczesnej inhibicji apoptozy osteoblastów (46) i indukcji różnicowania komórek progenitorowych w komórki kościotwórcze (47). W efekcie takiego działania, witamina K2 przesuwa równowagę w kierunku formowania tkanki kostnej, a nie jej ubytku. Zaangażowanie witaminy K w utrzymanie właściwej homeostazy tkanki kostnej odzwierciedlają zależne od posttranslacyjnej karboksylacji białka. Najbardziej reprezentatywnym białkiem układu kostnego po kolagenie jest osteokalcyna. Białko to, syntetyzowane przez osteoblasty, należy do białek niekolagenowych wchodzących w skład ECM (ang. Extracellular Matrix) (48). Osteokalcyna posiada trzy reszty Gla i odgrywa istotną rolę w wiązaniu jonów wapnia do hydroksyapatytu (36) – nieorganicznego składnika kości, który stanowi około 70% całkowitej masy kostnej. W postaci nieukarboksylowanej osteoklacyna pozostaje nieaktywna i niezdolna do wbudowywania minerałów w tkankę kostną, w rezultacie czego dochodzi do zmniejszenia masy kostnej i zwiększenia podatności na złamania (16, 49). Poziom nieukarboksylowanej osteokalcyny odzwierciedla koncentrację witaminy K (36). Jednocześnie stężenie w surowicy krwi nieukarboksylowanego białka wzrasta wraz z wiekiem i jest wyraźnie skorelowane z ryzykiem złamań kości (50). Z tego też powodu, osteokalcyna uważana jest za marker aktywności osteoblastów (11). Z każdym rokiem przybywa danych epidemiologicznych wskazujących na zależność między niedoborem witaminy K, poziomem nieukarboksylowanej osteokalcyny oraz związaną z wiekiem utratę masy kostnej i zwiększone ryzyko złamań kości na tle osteoporozy. Szulc i wsp. potwierdzili istnienie zależności między wysokim poziomem nieukarboksylowanej osteokalcyny a zwiększonym ryzykiem złamań kości (38, 51) oraz utratą masy kostnej u starszych kobiet (52). Feskanish i wsp. w oparciu o wyniki dziesięcioletniego badania donoszą, że kobiety w wieku między 38. a 63. rokiem życia otrzymujące najniższe dawki witaminy K (poniżej 109 ?g/dzień) charakteryzowały się znacznie większym ryzykiem złamania kości biodrowej (53). Jednocześnie, przeprowadzone w Danii badania na kobietach w wieku pomenopauzalnym wykazały, że suplementacja filochinonu w ilości 200 ?g/dzień i 500 ?g/dzień prowadziła po 6 tygodniach do redukcji koncentracji nieukarboksylowanej osteokalcyny o odpowiednio 40% i 68% (22). Osteokalcyna jest białkiem zależnym od witaminy K, zatem wysoki poziom nieukarboksylowanego białka wskazuje na niedobory witaminy K i spowodowane tym zwiększone ryzyko złamań kości. Liczne badania podkreślają, że wysokie spożycie witaminy K jest niezależnym czynnikiem obniżającym ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamań kości w okresie pomenopauzalnym. Wiadomo również, że witamina K uczestniczy w modyfikacji posttranslacyjnej szeregu innych białek, m.in uczestniczącej w pozakomórkowej mineralizacji kości periostyny (54). * Jak widać sytuacja jest niedobra.Dlatego radze wypróbować kurację gersona albo przynajmniej coś podobnego.
Czesc KIEPSKA SPRAWA. Jestem prostym czlowiekiem robotnikiem a ty napisalas to tak naukowo za co ci dziekuje. Dlatego prosze uprzejmie przetlumacz To z polskiego nanasze. Bo juz teraz nie WIEM cz ZAZYWAC WARFIN czy ACENOCUMAROL a moze jest cos INNEGO. Bo do konca zycia musze tak jak wiele innych osob z sztuczna zastawka badac INR. pozdr