Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przyspieszony puls, ból w mostku i problemy z oddechem po kawie

Gość kawoszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo lubię pić kawę,piję ją z bardzo dużą ilością mleka ale i to powoduje,że po wypiciu kawy czuje przyśpieszony puls,taki jakby ból w mostku i problemy z oddechem.Podobna sytuacja miała miejsce po wypiciu czarnej i zielonej herbaty. Czy to aby na pewno związane jest z kawą? Ciśnienie mam w normie powiedziałabym nawet,że jestem niskociśnieniowcem.

Są 2 powody takiego stanu -brak magnezu lub spadek poziomu cukru szczególnie jeśli pijesz gorzką kawe .Stawim na to pierwsze .Powinnaś pobrac magnez najlepiej chelatowany bo się lepiej przyswaja.Jesli byłby to problem z sercem to nie wystepował by tylko po wypiciu kawy .A najlepiej zrób sobie poziom mg we krwi .

Gość Jarosław Kaźmierczak

Mam też ten sam problem, jednak to nie spadek cukru czy magnezu tylko nietolerancja histaminy. Wtedy po wypiciu kawy, herbaty, wina, piwa ale takze zjedzeniu zóltego sera, wędzonej makreli itp. mogą być takie objawy kilka godzin po tym. Czyli kłopoty z oddechem (typowe westchniecia), pikanie serca, drgania roznych mięśni i typowe objawy alergiczne- astma, katar, swędzenie skóry. Także bezsennosć.

Warto sprawdzić czy oprócz kawy i herbaty takie objawy wystepują po zjedzeniu produktów okreslanych jako "histaminowych" Listę ich można znaleśc po wpisaniu w Google - nietolerancja histaminy.