Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Plastyka serca

Gość _Snake_

Rekomendowane odpowiedzi

plastyka serca tez niekiedy określa sie zabieg np. wstawienia pierścienia sztucznego np. przy zerwaniu nici ściegnistych. po takim zabiegu uzyskuje sie pełna domykalnosc zastawki bez jej wymiany.Coś takiego właśnie przed trzema tyg. przeszedłem!
To zalezy.Nie tylko stopien niedomykalności jest wazny ,ale także powiększenie jam serca(lewego przedsionka i komory), obecnośc nadcisnienia plucnego , uszkodzenie lub nie lewej komory(czyli frakcja wyrzutowa) , etiologia niedomykaności i oczywiście objawy kliniczne.
Wazny jest przede wszystkim stan samej zastawki ( np. czy na płatkach sa zwapnienia) , czy jest duża destrukcja aparatu podzastawkowego itd i tak naprawde na 100% jaki rodzaj zabiegu zrobi decyduje chirurg przy operacji. Czy trzeba ponownie operowac ? Czasemi po kilku latach znowu robi się niedomykalność i wtedy raczej wszczepia się zastawke sztuczną
O dlugosci zabiegu naprawczego zastawki nie zawsze decyduje jdynie doswiadczenie chirurga. Dużyw wplyw ma także poziom zniszczenia naprawianej zastawki, moja operacja trwala np 9 godzin, sasiada obok już tylko 4 godziny. Chirurg byl ten sam :) Takze duze znaczenie ma to jak wyglada zastawka przed operacja, moja niestety byla mocno uszkodzona i nie do konca udalo sie niedomykalnosc usunąć. W chwili obecnej zostala na poziomie I st.
witam serdecznie , bardzo prosze o pomoc . Mam tatke , ktory jest 2 miesiace po plastyce serca - zostala zmniejszona lewa komora o 3 cm oraz ma wstawiony bajpas w serduszku. W konplikacjach pooperacyjnych pojawila sie woda w plucach i teperatura , jednak po pobycie w szpitalu i antybiotychach wszystko ustalo. Dzisiaj miał robione echo serca i frakcja wynosi 22%. Teraz serduszko jeszcze jest *obolale * czy po kilku miesiacach rekonwalestencji jest szansa za podwyzszenie frakcji czy już nalezy myslec o przeszczepie serca ???Prosze pomóżcie .