Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Napady kołatania serca, drętwienie rąk, mroczki przed oczami i omdlenia przy nerwicy

Moniuszko85

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu mam napady kołatania serca, tak wali, ze aż klatka piersiowa się rusza, drętwieją mi ręce, nogi jak z waty, mroczki przed oczami, parę razy zemdlała. Na pogotowiu zawsze mówią zawsze to samo: nic pani nie jest EKG w normie, to atak paniki. Dostaję wtedy atenolol i hydroksyzynę i idę do domu/ Mój lekarz dał mi atenolol i kazał brać przy takich napadach. Wiem, ze to wszystko od nerwicy, do tego mam jeszcze neuralgię międzyżebrową i globus histerikus. Moje pytanie jest następujące: jak mam sobie radzić z takim napadem, np. w pracy?!? biorę wtedy atenolol ale ostatnio już nie pomaga. nie mogę wiecznie wzywać karetki. Za niedługo z roboty mnie wyrzucą za te akcje. Na prawdę nie wiem co mam robić w razie takiego ataku, jak uspokoić siebie i serce? jak nie zemdleć. Ratunku...Mam 25 lat a czasem czuję się jakbym miała z 80

Gość dorota 735

Atenolol to beta bloker, spowalnia akcję serca. Prawdopodobnie masz typowe napady paniki. Cierpię na to parę lat. Radzę iść do psychiatry, który wypisze Ci jakiś lek uspokajający. Z atenololem ostrożnie, mnie też najpierw leczyli atenololem, tzn. nie likwidując głównej przyczyny, czyli nerwicy (teraz na to mówią zaburzenia lękowe), efekt biorę ten lek do tej pory, gdy próbowałam odstawić, zaczynały się zaburzenia rytmu serca - częstoskurcz. Psychiatra na pewno pomoże. Powodzenia (a z tą torbą to rzeczywiście prawda).