Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Serce z prawej strony

Gość Maria.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam serce po prawej stronie to nic szczególnego przynajmniej u mnie :) nie objawia się absolutnie żadnymi problemami mam odwrócenie wszystkich narzadów więc jak coś mnie boli to nie wiem co bo nie wiem gdzie co mam :) podczas usg jamy brzusznej nie wykryto śledziony ..... Kiedy byłam dzieckiem rodzice prowadzali mnie do kardiologa na kontrole kiedy rosłam I pamiętam 1 takie badanie lekarka nie wyczytała w karcie tego prawostronnego serduszka i zaczęła robić ekg podłączyła elektrody i wyszło wszystko odwrotnie pokręcone ten wynik kardiogramu mam do dziś na pamiątkę złapała się za głowę i muśli co jest grane a moja mama jej nic nie powiedziała bo chciała zobaczyć co ta zrobi Więc lekarka zwołała pół szpitala do mnie wszystkich kardiologów i praktykantów z oddziału. Czułam się okropnie. Wkońcu pozamienaiała elektrody stronami i wyszło oki he he fajna historia
Kopiuje cos co kiedys pisałam nt odwrócenia trzewi. Może coś pomoże : dextrocardia Jest to typowe zaburzenie rozwojowe, nie stanowiące choroby w klinicznym pojęciu. Jeśli występuje lustrzane odbicie położenia wszystkich narządów wewnętrznych, określa się to jako całkowite odwrócenie trzewi. Jeśli na drugą stronę przemieszczone jest tylko serce, mówi sie o izolowanej dekstrokardii. Przy tych anomaliach położenia serce zachowuje prawidłowy kształt, właściwy lub odwrócony, jeśli tylko nie występują inne wady, zmieniające jego konfiguracje. Całkowite odwrócenie trzewi występuje u około 1 na 10 tys. dzieci. W tej nieprawidłowości wszystkie narządy są położone odwrotnie ( serce znajduje sie wtedy po prawej stronie klatki piersiowej, wątroba po lewej stronie jamy brzusznej, żołądek po prawej, również pętle jelitowe są ułożone odwrotnie). Niekiedy stwierdza sie tylko izolowane, prawostronne położenie serca. Serce i duże naczynia położone po prawej stronie najczęsciej stanowią tzw. lustrzane odbicie prawidłowego obrazu serca. Niekiedy serce jest tylko przesunięte do prawej połowy klatki piersiowej. Samo położenie serca po prawej stronie nie powoduje żadnych zaburzeń. Wiadomo jednak, że u dzieci z prawostronnym połozeniem serca bardzo często występują wady wrodzone serca. Njaczęsciej współistniejące wady to zwężenie tętnicy płucnej, przełożenie wielkich pni tętniczych zwykłe i *poprawione*, wspólny pien tętniczy, wady porzegród sercowych, niedorozwoje komór. Cieżkośc objawów zależy od współistniejącej wady, samo prawostronne położenie serca nie ma większego znaczenia
Gość Konrad
Ja mam 18 lat i 2 miesiące temu dowiedziałem się że mam odwrócone trzewia. Ja to podejrzewałem już dużo wcześniej ale jak mówiłem lekarzowi to się śmiał i nie wierzył mi. Dowiedziałem się przy okazja prześwietlenia płyc i potem robiłem badanie USG. Czuje się z tym normalnie. Po urodzeniu miałem jakąś wade serca ale nic nie zauważono. Wada sama zanikła z czasem. Miałem wycinany trzeci migdał ale również przy badaniach niczego nie zobaczyli. Facet który mi robił prześwietlenie nie wiedział co się stało że zdjęcie wyszło odwrotnie i robił mi drugie dla pewności:) Jak idę do lekarza to muszę mieć zdjęcie lub wynik badania USG bo mi nie wierzą. Lekarz rodzinny już mnie zapamiętał i z daleka się śmieje. Może założymy jakiś klub?:D
na razie chyba nie ma co martwić się na zapas.. ja żyję już 19 lat na tym świecie i mam całkowite odwrócenie trzewi... zauważyli też dopiero po kilku latach :) myślę więc, że to takie badanie kontrolne. U mnie też śmieszna sytuacja była, na EKG chyba wyszła, pani doktor poinformowała mamę, że nie mam serca :) ale moi lekarze nie reagowali jakoś specjalnie na tą wiadomość, nie miałam z tym większych problemów. Co prawda niby miałam jakąś wadę serca.. coś mi tam niby wędruje, ale nigdy nie brałam żadnych leków, nie miałam zabiegów.. jedynie wizyty kontrolne. Także nie ma co się martwić tylko cieszyć swoją... wyjątkowością ;D

witam mam 20 lat i od urodzenia mam chore serce, odwrócenie trzewi + inne pochodne choroby. dzięki doktorom takim jak w. mądry czy doktor karolczak żyję i mam się dobrze. nie jest czasami łatwo z tą chorobą. w warszawie przy ul. działdowskiej znajduje sie szpital , w którym leczą cudowni lekarze, doktorzy. dzięki nimi operacja udała się i mogę cieszyć się życiem. jeśli jakaś osoba martwi się i chce odpowiedzi na męczące ją pytania, chętnie pomogę i napiszę więcej o szpitalu w warszawie i cudownych doktorach, którzy są w każdym calu idealni. podaje swojego emaila ; gold-wife@wp.pl

Ja mam już 55 lat skończone,o odwrotnym ułożeniu trzewi dowiedziałam się 7 lat temu i nie mam z tym serduchem problemu urodziłam dwie zdrowe córki i żeby nie podwyższony cukier to reszta mi nie dokucza związana z odwrotnym ułożeniem trzewi ,żeby było tak dalej to do 100 ki mogę ciągnąć.

Gość Maciej Wojciechowski

Hej zgłaszam się do tych *po prawej stronie*. Dowiedziałem się dopiero ,gdy miałem 24 lata ,dziś mam 34. Moje rzęski oskrzelowe są również nieruchome ,z tego powodu często chrząkam i pluję -pardon. Pozdrawiam

Gość filmkontakt

Dzień dobry, Szukam osób z dekstrokardią do krótkometrażowego filmu dokumentalnego (możliwe także odwrócenie trzewi) na terenie Śląska oraz Warszawy. Płeć oraz wiek są dowolne. Więcej informacji pod adresem: film.kontakt@o2.pl