Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar przy otworze międzyprzedsionkowym

Gość Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie! CZy ktos moglby udzielic mi kilka rad dotyczacych zagrozen z tym zwiazanych. Mialem udar i w trakcie niego wyszlo ze powodem jest te otwor,biore teraz Wafarin ( lek na gestosc krwi ). Jak szybko musze zrobic ta operacje. CZy ktos wie gdzie w wojewodztwie lodzkim to wykonuja. No i najwazniejsze jakie koszta i czy sie dlugo czeka w kolejce na ten zabieg. Dziekuje za odpowiedz z gory. Pozdrawiam

Hej, Michale! Zapewnie masz drożny otwór owalny (PFO), ktory powinieni się zamknąć wkrótce po urodzeniu. Niektórzy neurolodzy chcą, by został on zamknięty po drugim udarze,ale wiadomo, że nikt z chorych tego nie chce. Zabieg zamknięcia PFO robi się najczęściej przezskórnie, bez otwierania klatki, cięcia mostka. NIe trwa on długo, pacjent jest przytomny, a w dwa dni po zabiegu może iść do domu. Nie trzeba za niego płacić, jeśli jest się ubezpieczonym w NFZ. Nie wiem, jak długo się czeka. W Łodzi jest wiele szpitali, więc warto poprosić o skierowanie swego kardiologa. Wiem, że świetni kardiolodzy sa w Szpitalu im. Sterlinga (przyjeżdżają na warsztaty do nas, do Koszalina) :-) Z Łodzi masz blisko do Warszawy, do Instytutu Kardiologii w Aninie, tam są tez wspaniali lekarze, w tym ci, którzy specjalizują się w korekcji wad wrodoznych serca lub powstałych w dzieciństwie. Na forum Fundacji Serce Dziecka w wątku o dorosłych znajdziesz osoby juz po zamknięciu ubytku, jak i przed.