Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czterojamowe kuliste powiększone przedsionki w sercu płodu

paula0505

Rekomendowane odpowiedzi

Witam bylam ostatnio u lekarza ginekologa jestem w 31 tygodniu ciazy i ginekolog powiedczial mi ze serce dziecka moze byc czterojamowe kuliste powiekszone przedsionki i powiedzial ze mam sie zglosic do specjalisty zeby to potwierdzic czy tak faktycznie jest niewiem czy to co mi powiedzial to moze byc grozne dla mojego dziecka jak sie urodzi i czy moze byc grozne jak dziecko sie jeszcze nieurodzilo???????????? pomocy czy ktos mi moze cos na ten temat napisac czy to moze byc grozne dla plodu albo dla dziecka jak sie urodzi?????????????????????

Paulino! Na razie nie ma się czym przerażać. Serce maleństwa powinien obejrzec doswiadczony kardilog prenatalny ( są tacy w Warszawie, Łodiz, Krakowie, Szczecinie Wrocławiu). Nie wiem, co oznacza stwierdzenie: czterojamowe przedsionki. Nie słyszałam o takiej nieprawidłowości (sama mam skrajną postac jednej z cześtych złożonych wad sinicznych: tetralogii Fallota, jestem po 3 operacjach, które miałam przed ukończeniem 18 lat.) Dziecko z wadą serca jest całkowicie bezpieczne przed urodzeniem. Ale jeśli jego wada wymaga operacji tuż po porodzie, czy w ciagu najbliższych dni lub tygodni, to najlepiej, by urodziło się w przygotowanym do tego ośrodku kardiochirurgii dziecięcej, np. CZMPw Łodzi. Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, gdzie znajdziesz wiele cennych informacji o lekarzach, ośrodkach i poznasz rodziców dzieci z różnymi wadami serca. Mam nadzieję, że Twoje maleństwo jest jednak zupełnie zdrowe. Lekarze czasami się mylą w swych diagnozach, a i sprzęt bywa zawodny. Nie denerwuj się, bo to szkodzi Tobie i Twemu maleństwu.