Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie beto 25 zk przy zmiennym tętnie u nastolatka

Gość Christopher

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Christopher

Witam serdecznie. Mam 19 lat. Od jakiegoś czasu przejmowałem się moim tętnem - około 100 - 120 maks - czasami poniżej 100... Jestem bojek i się wszystkim stresuje stąd taka praca serca.. Nie poszedłem do lekarza - dopiero gdy serce samo zwolniło, zacząłem odczuwać troszkę nierówną jego pracę na *niższych obrotach* i co któreś uderzenie serce zatrzymuje się na bardzo krótką chwilę, po czym kontynuuje pracę i uderza raz lub dwa razy MOCNO - jest to nie przyjemne uczucie - czuje delikatny ścisk w gardle (podobnie gdy odczuwam adrenalinkę - serce bije mocno i szybko, aż słychać w uszach). Coś jakby jakaś arytmia. Głównie wtedy gdy się stresuje i jestem w spoczynku, gdy jestem spokojny to jest OK. Zawsze się stresuje u lekarzy - podczas badania puls: 100 i więcej Dostałem źle dobrany lek... beto 25 zk... i dodatkowo na uspokojenie serca aspargin (magnez + potas) na zwolnienie akcji serca.. Tyle, że w domu serce pracuje prawidłowo. Lekarz kazał mi brać 1 tabletkę dziennie beto 25 zk.. Skierował mnie na badania krwi pod kątem serca i na EKG EKG wyszło mi bardzo dobrze przy tętnie 100 (jedynie niemiarowość oddechowa - podobno norma)... Na wyższych obrotach serce bije książkowo - na niskich niestety nie wiem - stresuje sie u lekarzy hehe Badania krwi wyjątkowo ładne - wszystko w normie ( nigdy nie miałem takich wyników - zawsze jakas wartosc minimalnie zbyt duzo lub zbyt mało ) Wczoraj zażyłem dopiero drugą tabletkę BETO... Zdecydowałem się odstawić lek beto 25 zk od razu (tętno czasami dochodzi do 50 - wtedy się stresuje i znowu dostaje *ataku* nierównej pracy) - wydaje mi się ze 2 tabletki to nie jest jakas wielka dawka i ze nie musze stopniowo ograniczac zażywania tabletek. Mam zamiar wybrać się do kardiologa i jakoś wytłumaczyć mu mój przypadkek. Wiecie co to może być?

Mam podobnie ................zaczynalo sie tak jak u Ciebie, serce wg lekarzy jest zdrowe, mam te skurcze dodatkowe (potkniecia serca, szarpniecia) no i po kilku latach doszedl calkowity zanik poprawnego rytmu serca i co jakis czas mam taki incydent ktory trwa od kilku do kilkunastu minut (serce caly czas kopie, potyka sie i szarpie) Jest to okropne uczucie i jakby teog bylo malo nabawilam sie nerwicy lekowej