Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta przy niskim wskaźniku INR

ania642

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam na imię Anka od roku biorę acenocumarol i wynik mam mieć miedzy 2.45 do 3.45 a mi sie to nie udaje ale już wiem co wolno mi jeść a co nie: Spadek wskaźnika INR do wartości prawidłowej czyli wzrost krzepnięcia i osłabienie działania Acenokumarolu powoduje: Dieta bogata w warzywa i owoce, np. szpinak, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior, kapusta, fasola zielona, ogórki, cukinia, pomidory, ziemniaki, truskawkia także jaja, mleko, sery, wątróbka, jogurt i kefir. Nie zaleca się picia soku grapefruitowego. Również preparaty witaminowe, barbiturany ,leki zobojętniające sok żołądkowy zmniejszają działanie przeciwkrzepliwe. I teraz tak się zastanawiam czy może ja zacznę żyć powieczem ba tak na chłopski rozum to ja umrę z głodu.

Nio dobrze ale ja nie wiem jaka macie wade serca ja mam bardzo skompkowana i mam stymulator juz czwarty ale to nie jest to bo ja chodze co dwa tygodnie na badanie krwi ale jak pytałam sie tych co maja te leki to po miesiącu maja umiarkowany wskaźnik INR a mi sie nie da to mnie bardzo dziwi ze oni tak a mi nie uniarował sie tak szybko. Staram malo jesć to słudłam stałam sie strasznie nerwowa i nie wiem czy to nie sa skutki uboczne..

Ja jestem po 3 operacjach urodziłem się z dwoma wadami skracaną miałem aortę i podwiązywanego botala i 5 miesięcy temu wstawiono mi mechaniczną protezę zastawki w pozycji aortalnej. Od 7 lat chodzę z kariowerterem już drugim raz wymienianym z powodu baterii eri jak masz stymulator to wiesz o co chodzi. INR muszę pilnować ze względu na zastawkę nie ma stałych dawek każdy dopasowuje dawkę do siebie. I nie po miesiącu bo u mnie trwało to ze 3 i teraz co 2 tygodnie robię test i tak do końca życia. Kupiłem sobie tester do INR w domu z palca biore krew co 2 tygodnie i mniej wiej więcej wiem jakie dawki następnie sobie brać.

Ja miałam tylko jedną operację na otwartym sercu w wieku trzech lat: Urodziłam się z powiększonym sercem poplontanymi żyłami kocim szmerem bez zastawek serca i też miałam przetaczaną krew trzy razy. W wieku sześciu lat miałam stawiony pierszy stymulator później kolejne. Rok temu wykryli u mnie trzy ubytki w sercu poprzestawiane trzewia żołądek śledziona i coś tam jeszcze, w tym roku tez na kontroli ukg wykryli niewielki wyciek z lewej komory i tętniak serca. A do tych zastawek to mam cielęce prawa się przyjeła a lewa tam furga gdzieś, a co do tego testera to on jest drogi paski tez ciekawe czy finasuje to nfz albo szukać w aptekach tanszych. mowia co do mojej operaci ze narazie nie musza nic ze mna robic bo nie ma takiej poczeby dla mnie to lepiej bo nie musza mnie kroic (HA HA HA) a co do tych tabletek to nie wiem czy ich sama nie zuce bo mnie to pomału denerwuje.

W dniu 15.01.2011 o 18:59, ania642 napisał:

Hej mam na imię Anka od roku biorę acenocumarol i wynik mam mieć miedzy 2.45 do 3.45 a mi sie to nie udaje ale już wiem co wolno mi jeść a co nie: Spadek wskaźnika INR do wartości prawidłowej czyli wzrost krzepnięcia i osłabienie działania Acenokumarolu powoduje: Dieta bogata w warzywa i owoce, np. szpinak, brukselka, brokuły, sałata, rzeżucha, kalafior, kapusta, fasola zielona, ogórki, cukinia, pomidory, ziemniaki, truskawkia także jaja, mleko, sery, wątróbka, jogurt i kefir. Nie zaleca się picia soku grapefruitowego. Również preparaty witaminowe, barbiturany ,leki zobojętniające sok żołądkowy zmniejszają działanie przeciwkrzepliwe. I teraz tak się zastanawiam czy może ja zacznę żyć powieczem ba tak na chłopski rozum to ja umrę z głodu.

Trzeba jeść wszystko lecz z odpowiednim umiarem. Z internetu można określić ilość  wit. K w każdym produkcie na 100g. i nie jeść więcej jak 140 mikrogramów dziennie wit K, oraz unikać koncentracji w jednym posiłku. Środki anty zakrzepowe działają powoli na wątrobę, a przyswajalność wit K z produktów jest szybka ( około 2 godz).  Ja kapustę ważę i nie jem więcej jednorazowo jak 50g. Poza tym jem wszystko, a szczególnie lubię jajka, sery i truskawki