Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone ciśnienie skurczowe u młodej osoby

Gość Pawel84

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Proszę o radę odnośnie nadciśnienia skurczowego. Mianowicie w spoczynku po pracy mam ciśnienie w granicach 140/70 - 140/80. Zawsze tylko skurczowe jest podwyższone. Czy jest to powód aby zacząć jakoś interweniować? Mężczyzna, 27 lat, waga 72kg, wzrost 185cm. Dziękuję, Paweł.

By obnizyc mocno cisnienie skurczowe toj zdrowa niskoweglowodanowa diete,zero fajek, alkoholu, pobudzaczy ,,aeroby 3x-4x w tygodniu. ,wyciag z jemioly 15ml dziennie, czosnek w tab., suplementacja magnezu+ potasu, witamina c 500mg-1g,produkty orkiszwe np.kawa orkiszowa ,codziennie+ seler w chooj... , omega 3 bardzo duże dawki conajmnie. 3g,tauryna 6g dziennie, zielona herbata,mi tak spadlo że 150 do 130 w miecha przy czym była silownia. ż mniejszymi ciezarami bez forsowania typowo. na wytrzymalosc + mniej. stresu

Halifixx - zycie Ci nie mile??? z taka dieta szybciej sie przekrecisz niz od tego cisnienia...- co za duzo to nie zdrowo! (np. kazda ilosc witaminy C pow. 50mg organizm wydala jako zbedna). Polecam zdrowe odzywianie- ale w ilosci i zawartosci na jaka masz aktualnie ochote... Zrob sobie liste polecanej dla siebie diety cud- i codziennie wybieraj sobie to na co masz ochote i w ilosci jaka ci odpowiada- wsluchaj sie w swoj organizm. Niestety co do ograniczen zlej diety- posluchaj lekarza czego uczciwie unikac.

Podwyzszone cisnienie cisnienia skurczowego, a prawidlowe rozkurczowe moze wskazywac na izolowane cisnienie skurczowe, ktore najczesciej diagnozowane jest u osob w wieku starczym. Wynikac to moze ze zwezenia tetnic,miazdzycy,nadmiernej sztywnosci tetnic. A jesli chodzi o taka przypadlosc w mlodym wieku to sam sie z tym mecze bo moje cisnienie skurczowe wacha sie od 140-160, przy rozkurczowym prawidlowym 60-70, i dziwne jest to ze tak mam tylko na prawym reku. Cisnienie na lewym reku 130-135/70-80. Ktos spotkal sie z takim fenomenem?:P