Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie i drgawki po urazie głowy u nastolatki

zaq12wsx4567

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 14 lat. Ciśnienie najniższe to 130/90 zawsze jak mam rano w miarę dobre, to wieczorem skacze do 160/106, 168/107.Codziennie moje ciśnienie jest w granicach 140./90. Jestem umówiona do kardiologa, ale nie wiem na co mam sie nastawiać.. Czy na pobyt w szpitalu brać coś ze sobą , bo lekarza specjalistę mam jakieś 60.70 km od domu. Co to może być? Często towarzyszą mi drgawki. Jakieś 2 miesiące temu leżałam w szpitalu na uraz głowy, kolega niechcący rzucił mi w twarz plecakiem a ja głową uderzyłam się w ścianę. Kiedy pogotowie mnie zabierało z domu to miałam ciśnienie 160/100 i tętno 100 ( tętno często też mam w granicach 100 lub powyżej). Masę ciała mam dobrą mam 160 cm i ważę 48kg. Proszę o pomoc nie wiem na co mam sie nastawiać.

Witam, W takich sytuacjach najlepiej się nastawić na możliwość zostania w szpitalu. Nadciśnienie tętnicze u osoby kilkunastoletniej wymaga wyjaśnienia, czy nie jest to nadciśnienie wtórne? Czy nie ma wady serca lub naczyń powodującej nadciśnienie? Prawdopodobnie nadszedł już czas żeby rozpocząć leczenie nadciśnienia.