Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Betablokery przy blokach przedsionkowo komorowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam 23 od *97 roku leczę się u specjalisty kardiologa. Mam zaburzenia rytmu serca pod postacią napadowej tachykardii zatokowej. Zaburzenia przewodzenia pod postacią bloku p-k I i II stopnia typ. 1. Wypadanie płatków zastawki dwudzielnej. Od 97 do chwili obecnej nie brałem żadnych leków. Czułem się dobrze przyzwyczaiłem się do tachykardii. Rzadko schodzę poniżej 100 ale nie przekraczam 140 uderzeń na minutę. Ostatnio strasznie zaczęło mi dokuczać kołatanie serca połączone z tachykardią i blokami dają jakąś mieszankę, która mi przeszkadza. Mam problemy z koncentracją i uczucia są nienajfajniejsze. Ogólnie wiem, że nie ma zagrożenia dla życia ale zaczęło mi to strasznie dokuczać. Zmieniłem lekarza kardiologa ostatnio. Poprzedni kardiolog powiedział, że mam to zaakceptować i z tym żyć bez betablokerów bo mam bloki p-k i nie wolno brać betablokerów. Po zamianie lekarza w zeszłym tygodniu i po godzinnej wizycie u niego przepisał mi betabloker Sectral 200 mg. Mam przyjmować małą dawkę 1/4 tabletki rano około 7 i 1/4 tabletki o 14 po południu. Na noc mam nie brać bo wieczorem i w nocy mam najgorsze bloki. I teraz tak: Mam wątpliwości czy brać betabloker. Z jednej strony pozbyłbym się tachykardii i kołatania z arytmią ale te bloki jakoś mnie powstrzymują. Pytałem się go czy jest pewien że mam brać, a on odpowiedział, że tak. Głupio by było się nie słuchać lekarza. Może powinienem to skonsultować z jakimś innym jeszcze? Czy ktoś ma podobną sytuację?

Czesc widzisz z lekarzami tak to jest ze jeden mowi co innego drugi co innego tez tak mialem. jeden zakazywal wysilku i sportu drugi powiedzial ze paradoksalnie to mnie moze uleczyc. na twoim miejscu zebral bym wszystkie wynik badan i poszedl do jakiegos dobrego specjalisty od zaburzen serca w twoim miescie bo nie oszukujmy sie Ci z lekarze pod nfz to tylko leki po zawale i na nadcisnienie babciom glownie przypisuja.100 zl nie majatek za wizyte a bedziesz wiedzial na czym stoisz. pzdr

Mineło 3 lata, więc moja wypowiedz dla Vicelord już nie aktualna, ale szukałam wątku o bloku serca i jak do tej pory tylko tu znalazłam. Mam 25 lat, a wszystko zaczeło się 5 lat temu. Miałam kołatanie serca. Echo i ekg 24 h wyszło dobrze. Kołatanie nadal się pojawiało. Poszłam do prywatnego lekarza i przepisał mi Bisocard. Brałam go ze 2 lata. Kołatania ustały, natomiast pojawiło się inne odczucie. Serce biło nierównym rytmem. Poszłam do szpitala na badania i holter wykazał, że mam blok przedsionkowo- komorowy typu II. Lekarz powiedział, że przyczyną mogł być ten lek. Ja jestem tego całkowicie pewna.