Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ludzie z sercem po prawej stronie

Gość Maria.

Rekomendowane odpowiedzi

dextrocardia Jest to typowe zaburzenie rozwojowe, nie stanowiące choroby w klinicznym pojęciu. Jeśli występuje lustrzane odbicie położenia wszystkich narządów wewnętrznych, określa się to jako całkowite odwrócenie trzewi. Jeśli na drugą stronę przemieszczone jest tylko serce, mówi sie o izolowanej dekstrokardii. Przy tych anomaliach położenia serce zachowuje prawidłowy kształt, właściwy lub odwrócony, jeśli tylko nie występują inne wady, zmieniające jego konfiguracje. Całkowite odwrócenie trzewi występuje u około 1 na 10 tys. dzieci. W tej nieprawidłowości wszystkie narządy są położone odwrotnie ( serce znajduje sie wtedy po prawej stronie klatki piersiowej, wątroba po lewej stronie jamy brzusznej, żołądek po prawej, również pętle jelitowe są ułożone odwrotnie). Niekiedy stwierdza sie tylko izolowane, prawostronne położenie serca. Serce i duże naczynia położone po prawej stronie najczęsciej stanowią tzw. lustrzane odbicie prawidłowego obrazu serca. Niekiedy serce jest tylko przesunięte do prawej połowy klatki piersiowej. Samo położenie serca po prawej stronie nie powoduje żadnych zaburzeń. Wiadomo jednak, że u dzieci z prawostronnym połozeniem serca bardzo często występują wady wrodzone serca. Njaczęsciej współistniejące wady to zwężenie tętnicy płucnej, przełożenie wielkich pni tętniczych zwykłe i *poprawione*, wspólny pien tętniczy, wady porzegród sercowych, niedorozwoje komór. Cieżkośc objawów zależy od współistniejącej wady, samo prawostronne położenie serca nie ma większego znaczenia.
Witam. Jestem z Koluszek. A ja mam zespół Kartagenera czyli nieruchome rzęski oskrzelowe i też mam serce po prawej stronie, całkowite przełożenie trzew, troche mnie to martwi, bo przy życiu utzymuja mnie zabiegi (tzw. inhalacje). Dzisiaj oglądałem w wiadomościach o 19:30 o takich przypadkach. A na wikipedia czytałem, że zespół Kartagenera wpływa na przełożenie trzew:(:(
Siema. Jestem Filip ze Słupska, mam 23 lata i od urodzenia jestem *odwrócony* :) Tzn. mam dextrokardię całkowitą i do tego brak pnia tętniczego i ubytek w przegrodzie miedzykomorowej. Jestem dosc niski z powodu choroby,ale ogolnie daje rade i nie poddaje sie. Jesli ktos Chce nawiazac ze mna kontakt to czekam na listy. Stolpzioom@wp.pl Pozdrawiam
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Zapraszam Was na stronę www.sercedziecka.org.pl Tam są opisy wielu wrodzonych wad serca, ośrodków i metod leczenia. Na forum są rodzice dzieci z wadami serca oraz dorośli po przynajmmniej jednej operacji. Na pewno udzielą potrzebnych informacji, wesprą, doradzą. Sama jestem po 3 operacjach, mam 29 lat, żyję normalnie, pracuję.
Gość Grzesiek98

Część Jestem Grzesiek mam 16 lat. Przez 15 lat żyłem w nieświadomości o tym, że mam odwrócenie trzewi. Miałem wypadek samochodowy i wtedy jak mi robili USG dowiedziałem się, że mam wszystko w środku po innych stronach. Zdziwiłem się strasznie. Ale fajnie być takim wyjątkiem wśród innych

Gość matcad4444

Witam :) ja także mam odwrócenie trzewi, jedynie serce jest po lewej stronie ale czy jest położone normalnie tego na razie nie wiem :P wszystko wyszło gdy lekarz nie mógł zrobić mi gastroskopi na lewym boku tylko musiałem położyć się na prawy :P w wieku 29 lat dowiedziałem się że jestem *zjawiskiem przyrodniczym* :P