Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niewielka fala zwrotna przy prawidłowej morfologii zastawek

adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu poznałem wyniki usg no i od tamtej pory mam zszargane nerwy! Pani doktor stwierdziła że nie są dobre, morfologia zastawek prawidłowa niewielka fala zwrotna przez zastawkę mitralną oceniana na + bez znaczenia hemodynamicznego, pozostałe zastawki bez zmian i fal, wszystkie inne wyniki w normie nie mam nic powiększonego , a nawet mój przesionek jest jak to określiła lux sporo poniżej górnej granicy normy.ciśnienie mam ok 120/80 często jest jeszcze niższe ,badania robiłem bo od kilku miesięcy odczuwam bóle w klatce piersiowej i dodatkowe skurcze, dziwny ucisk poniżej serca często mam wzdęty brzuch i odbija mi się, mimo że wcale dużo nie jem, a w brzuchu czuje rewolucję jeździ mi w jelitach, miewam też zaparcia i uczucie mocnego bicia serca właściwie cały czas czuje jak pulsuje mi brzuch , biorę concor cor 2,5 mg i magnefar b6, które pojawiły się po treningu na siłowni. Pani doktor powiedziała że moja fala jest tak mała że jest niesłyszalna przy osłuchu. Prze 30 lat swojego życia nie miałem żadnych problemów z sercem aż do teraz.Dziwią mnie rozbieżności co do oceny moich wyników przecież mam wadę serca, która się pogłębia a usłyszałem że wyniki są ok. Zastanawia mnie jak szybko trwa progresja do stopnia 4. I czy jest możliwość że ta wada nie musi się pogłębiać zwłaszcza że nie wiem ile lat ją posiadam. Zastanawia mnie dlaczego płynie fala skoro zastawka jest prawidłowa morfologicznie nie ma zwężeń itp. W pewnym artykule przeczytałem że niewielkie niedomykalności ma znaczący odsetek zdrowych ludzi i u nich ta niedomykalność się nie powiększa

Witam, Sprawia Pani wrażenie osoby zawiedzionej, że nie ma Pani poważnej choroby. W rzeczywistości nie ma Pani wady serca, to co opisano w echo to są drobiazgi - i tak należy je obecnie traktować. Oczywiście, powinno się wykonywać kontrolne echo serca co 2 lata lub nieco wcześniej, żeby zobaczyć czy minimalne uszkodzenia zastawek (bez większego znaczenia praktycznego obecnie) pogłębiają się, czy nie? Warto zająć się swoim przewodem pokarmowym i zacząć inaczej się odżywiać. Tak, żeby nie było zaparć i wzdęć brzucha.