Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Osoby cierpiące na chorobę Hashimoto

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny napiszę tak ,ja zaczynałam niedoczynnosc z wynikiem 7 ,iles tam dostałam eutyrox 25 spadło do 3 iles tam,juz myslałm ze jest lepiej dostałam dawke 75 i 100 na zmiane,trzymałam diete ,duzo aktywnosci samopoczucie było dobre i szok robie wynik a niedoczynnosc wzrosła do 12 iles tam,szok byłam pewna ze jest juz dobrze a tu takie wyniki lekarka zdziwiona na max,brałam dwa tygodnia cały czas 100 i wynik 9 ,100........teraz mam brac cały czas 100,ale jak bedzie to zobacze za 4 tygodnie mam zrobic wynik.zastanawiam sie czemu tak mi skacze?.przepraszam za słowa iles tam ,ale nie widze swojego wyniku przed soba i pisze ta pierwsza cyfre.pozdrawiam

Witajcie kochane hashimotki. Ja o swojej chorobie dowiedziałam się pare lat temu,i to dzięki lekarzowi pierwszego kontaktu,który po wysłuchaniu mojej historii o samopoczuciu itp.... skierował mnie na zrobienie kilkunastu wyników łącznie z tsh. Wynik był oszałamiający(171) i na alarmie szukałam kontaktu z endokrynologiem.Czas oczekiwania po znajomości,to ok. dwóch miesięcy!!!przez ten czas już powoli zbijałam tsh eutoryxem o małej dawce.Wizyta u doktor endokrynolog,zrobienie usg tarczycy,i dodatkowa wiadomość....mam hashimoto.Kochane czułam się paskudnie,wogóle bez chęci do życia,i o dziwo po utracie pracy jeszcze na dodatek zaczęłam tyć,pomimo,że tsh po pewnym czasie się unormowało!!!Zaczęłam zagłębiać się w temacie,i spróbowałam tego co polecają inni którzy też męczą się z tym paskuctwem,i co rewelacja a mianowicie teraz czuję się dobrze,i waga przez trzy miesiące spadła już ok.5kg.A teraz do rzeczy......prawie wykluczyłam z jadłospisu gluten i nabiał,jem dużo drobiu,ryb,warzyw,i owoców, oraz dużo piję wody niegazowanej.Ponadto dołączyłam suplementy,a mianowicie...omega3 2x1,selen 1x1, d3 1x1 (wiosna,jesień),falvit 1x1,zielona herbata w kapsułkach 2x1. Kochani spróbujcie,a napewno wasze samopoczucie ulegnie polepszeniu,czego z całego serducha Wam życzę.Pozdrawiam.

Gość PaulinaHamerlak

Witam Was:) Ja dowiedziałam się w wieku 16 lat, że dopadła mnie właśnie na choroba. Zaczęły się wizyty od jednego lekarza do drugiego. Wreszcie diagnoza została postawiona a co za tym idzie zaczęłam brać euthyrox zaczęłam od 25 aż doszłam do 100. Niestety moje samopoczucie zaczęło się pogarszać, tętno dochodziło do 120-130 bez jakiegokolwiek wysiłku, problemy z sercem, bardzo szybkie zadyszki. Brałam leki kilka lat, aż babcia znalazła alternatywny sposób niż leki. Leczenie farmakologiczne wspomagałam medycyną niekonwencjonalną i efekty są do tej pory. Od trzech lat nie biorę leków, mimo, że choroba, którą mamy ma wpisane w swoją historię branie leków. Mam nadzieję, że Wam też to uda się osiągnąć. Jeżeli chciałybyście się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat napiszcie paulina.hamerlak@clearnature.pl Miłego dnia Wam życzę :)

Gość dwudziestolatka

Witam ;) Do czasu, kiedy tu nie weszłam myslalam ze tylko ja jestem * inna * dziwna i wgl. ta cudowna chorobe wykryto u mnie kiedy mialam 10 lat , juz polowe swojego życia mecze sie z tym cholerstwem ;/ u mnie co dziwne tsh i anty tpo zawsze w normie , co dziwne ostatnio ( 2 tygodnie temu) w normie do 30 ja mam 261 . pierwszy raz. jedyne co dalo objaw hasimoto byl to obraz na usg . każdy lekarz który ją zobaczyl wiedzial od razu co jest grane. od 4 lat mecze sie praktycznie non stop z wiecznym zmeczeniem , brakiem koncetracjii , dziwne stany lekowe . leczyłam sie na poczatku letroxem od 25 do 75 nastepnie do 2010 roku eutyroksem 100 . niestety we wrzesniu 2010 roku zaczely sie owe stany lekowe , kolatanie serca, wieczne zaslabniecia przy poruszaniu sie. wiele razy trafialam do szpitali abby ustalic co sie dzieje. robiono szereg badan . i nic . zmiejszono dawke hormonow do 37,5 . i taka dawke przyjmowalam do wrzesnia tego roku, poniewaz lekarz do ktorego trafilam zadecydowal oo odstawieniu lekow . a samopoczucie nadal takie same. ilosc wybranych lekow typu neopersen forte liczona w setkach tez nic nie daje. szukam lekarza z swietokrzystkiego , mazowieckiego badz malopolskiego , ktory mi pomoze. macie jakies namiary na sprawdzonego specjalicte ? jak wy radzicie sobie z owymy stanami lekowymi i depresyjnymi ?

Gość PaulinaHamerlak

DWUDZIESTOLATKO. Ja również miałam kołatanie serce, puls na granicy życia, a przy tym bardzo niskie ciśnienie, które powodowało, że czułam się okropnie. Dlatego babcia zdecydowała się na zastosowanie medycyny niekonwencjonalnej. Fakt, że trwało to dłużej niż wzięcie jednej tabletki, jednak efekty są do tej pory i nadal stosuje profilaktycznie ten preparat. Jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat podaję maila: paulina.hamerlak@clearnature.pl

Gość ravenvandahl

Do p.Pauliny Hamerlak jak bardzo chęc zysku przesłania Pani zdolność normalnego myślenia ?? jak można na forum poważnej choroby jaką jest hashimoto nawoływać do zaprzestania stosowania leków na rzecz ziółek i na dokładkę mieszanie w to babcie (babcia poleciła)? Dlaczego nie napisze Pani że chodzi o reklamę produktów Akuna? Proszę znależćsobie inne miejsce do reklamowania produktów Akuny i przy okazji informować o tym wprost! Osoby, które tutaj opisują swoją chorobę sa NAPRAWDĘ POWAŻNIE CHORE i pod żadnym pozorem nie powinny zamieniać leczenia hormonalnego na inne i to jeszcze bez konsultacji z lekarzem.

Gość Kasia2109

Witam. Byłam dzis na 2 wizycie u endokrynologa - w celu sprawdzenia dalszych, konkretnych badań. Zaczęło se od tego, że wyszło mi TSH podwyższone - tak jakby w niedoczynność (zaznaczam, że mam 23lata, ważę od zawsze max 46kg przy 160cm wzrostu), jem wszystko co wpadnie mi pod ręce, czuje się ogólnie zawsze dobrze... Do tego jednak często drżą mi ręce, mam suchą skórę i włosy lecą mi garściami :( - jakby nadczynność?? plus bielactwo nabyte. USG tarczycy wyszło bez zmian, jakieś szczegóły z TSH podwyższone i dostałam 25tkę eutyroksu. a w karcie Pani zapisała : Choroba Haschimoto + bielactwo. Trochę nie rozumiem diagnozy :/ bo objawów nie mam typowych ani trochę!

Witam, Może ja też coś napiszę. Mam 27 lat, leczę się...od dawna. Gdy miałam naśie lat lekarz rodzinny zapytał czy choruję na Hashi ja robiąc wielkie oczy powiedziałam, że nie bo nie wiedziałam co to. On natomiast nie zlecił mi badań i tyle... Byłam niziutka, chuda ale później zmiana, trochę urosłam i oczywiście spuchłam. Do endokrynologa trafiłam przypadkowo. Moja siostra miała operację tarczycy więc i ja zrobiłam badania i poszłam do lekarza. Miałam 16 lat. Lekarz co jakiś czas odstawiał mi leki a na następnej wizycie znowu je przepisywał...i tak przez jakieś 7-8 lat. Nigdy konkretnie nie nazwał mojej choroby, nigdy nie zlecił dokładniejszych badań...Tylko TSH nic więcej. Wykonując USG zawsze mówił że widzi jakieś zmiany, pęcherzyki i tak kończyła się wizyta. Jedyny endokrynolog w okolicy...co zrobić. 3 lata temu zmieniłam lekarza, nazwano moją chorobę, zrobiono USG. Oczywiście guzki...większe i mniejsze. Biopsja. Wyszło ok ale stres był. Cały czas jem leki i mam regularne wizyty. Niestety objawy towarzyszą mi cały czas. Zero energii do życia, sucha skóra, masakryczne wypadające i suche włosy. Cały czas mi zimno. Waga..różnie. Czasem przybiorę czasem zrzucę trochę, ale staram się pilnować. Pozdrawiam wszystkich. Trzymajmy się!!!!!

Witam ja też choruję na to dziadostwo mam 42 lata choruje też moja mama i teraz zrobiłam badania mojej córce 11letniej też wyszło podwyższone TSH jesteśmy juz po wizycie u endokrynologa i ,muszę jej zrobić jeszcze przeciwciała mam nadzieję że nie odziedziczyła po mnie tego świństwa ja całe życie byłam energiczną osobą a teraz czuję sie jakby wszystkie siły witalne mnie opuściły pozdrawiam wszystkich i zyczę wytrzymałości

Gość Ania 75

Witam wszystkich borykających się z hashimoto, tak to nie wątpliwie bardzo podstępna choroba . Choruję pewnie parę dobrych lat , a dowiedziałam się dopiero dwa lata temu , kiedy przeżyłam kryzys w małżeństwie. Wszystkie problemy w jednym momencie , stres odrazu dał o sobie znać przy kolejnych badaniach, nawet profesor dzwonił zatrwożony , wyniki poleciały na łeb , na szyję. Piszecie tyle o wynikach , dawkach , a tak mało o życiu. Dla mnie wszystko się zmieniło , to jak wyrok.... Mam wszystkie opisane objawy, ale z depresją sobie nie radzę. Szczególnie kiedy waga rośnie , a co miesiąc szafa prosi się o zmianę garderoby o kolejny rozmiar. To koło zamknięte, tracę nadzieję......

Witam! Choruję na haschimoto od 6 lat i niemam życia .Tylko marzę żeby sie położyć.Wszystko robię na siłę.Mam osłabienie siły mięśniowej,drętwienie podbródka,uciskowe bóle głowy ,zaburzenia pamięci .Rano nie mogę sie podnieść.W grudniu zdiagnozowali u mnie zespół miasteniczny w chorobie Hashimoto.Próba miastenicznawyszła dodatnia .Dostałam metylase pół tabletki ale mała jest poprawa Endokrynolog twierdzi że wyniki w normie.A wyglądają one tak TSH1,36 FT4 15,96,FT3. 3,38 przy normie 3,9-6,7.Dlaczego lekarze nie patrzą na ft3.Co wasi lekarze mówią o FT3.Moze ktoś cos doradzi?

Dzisiaj przypadkowo właczyłam program gdzie mówiono o tej chorobie zamarłam gdy stwierdziłam że wszystkie objawy się zgadzają.Jestem prawie pewna że to mam wiem że to straszna choroba ale to wszystko zmienia.Wiem teraz że nie jestem po prostu wariatką że np rozdrażnienie to też wynik choroby i np to że bardzo przybrałam na wadze- kiedyś ważyłam ok 50 kg przy wzroście 172 a teraz to się bardzo zmieniło. Muszę zrobić badania ale wiem co wyjdzie. Trzymajcie się wszyscy i nie poddawajcie się

Witam, od pewnego czasu borykam sie z objawami typowymi dla chorób tarczycy czyli kolatanie serca, stany lekowe i depresyjne, czesto zimne dlonie i stopy, swedzenie skory,suchosc oczy,ucisk gardla, chypka kaszel. Wybralam sie do lekarza ktory stwiedzil ze tarczyca jest powiekszona. zrobilam badania tsh ft3 ft4 atpo wszystko bylo w normnie. dopiero ush wykazalo ze prawy płat tarczyty powiekszony 11 torbielowatych ognisk oraz zmiany mogace swiadyczyć o zapaleniu autoimmunologicznym tarczycy. Z wynikami poszlam do pani doktor ktora stwiedzial ze wyniki sa w porzadku a usg nic nie wykazalo. Jak probowalam powiedziec ze jednak cos moze byc nie tak pani na mnie naskoczyla ze to ona jest lekarzem. Dodam ze gołym okiem widac ze szyja jest grubsza w obszarze tarczycy. Bardzo proszę o odpowiedż czy to moze byc hashimoto albo inna choroba i na jakiej podstawie lekarz to zdiagnozuje skoro wyniki krwi sa dobre. Pozdrawiam

Witam, od pewnego czasu borykam sie z objawami typowymi dla chorób tarczycy czyli kolatanie serca, stany lekowe i depresyjne, czesto zimne dlonie i stopy, swedzenie skory,suchosc oczy,ucisk gardla, chypka kaszel. Wybralam sie do lekarza ktory stwiedzil ze tarczyca jest powiekszona. zrobilam badania tsh ft3 ft4 atpo wszystko bylo w normnie. dopiero ush wykazalo ze prawy płat tarczyty powiekszony 11 torbielowatych ognisk oraz zmiany mogace swiadyczyć o zapaleniu autoimmunologicznym tarczycy. Z wynikami poszlam do pani doktor ktora stwiedzial ze wyniki sa w porzadku a usg nic nie wykazalo. Jak probowalam powiedziec ze jednak cos moze byc nie tak pani na mnie naskoczyla ze to ona jest lekarzem. Dodam ze gołym okiem widac ze szyja jest grubsza w obszarze tarczycy. Bardzo proszę o odpowiedż czy to moze byc hashimoto albo inna choroba i na jakiej podstawie lekarz to zdiagnozuje skoro wyniki krwi sa dobre. Pozdrawiam

Masakra! Jak patrzę, co większość z Was tutaj wypisuje to aż mnie krew zalewa... Ja też choruje na Hashimoto od 5 lat i wiecie co? Żyję :) NORMALNIE! Nie stękam, nie narzekam, nie wypisuje na forum jaka to jestem biedna, nieszczęśliwa i chora... Dodam, iż trafiłam tu przez przypadek i specjalnie się zarejestrowałam, żeby napisać Wam wszystkim co myślę o takim jęczeniu. Wiem, że prawda boli :) Ale najzwyczajniej w świecie jesteście jacyś przewrażliwieni... Przecież z tą chorobą da się żyć normalnie! Nikt Wam tego wcześniej nie powiedział? Żaden lekarz? Więc ja Wam to mówię! Otrząśnijcie się, bo tylko się nakręcacie na ta chorobę. Pozwoliliście, żeby ona zawładnęła Waszym życiem. Nadmierne zmęczenie? Jesteście po prostu leniwi i zganiacie wszystko na chorobę, zamiast ruszyć tyłek. Rozdrażnienie? No sory, ale też bym była, gdybym myślała ciągle o tym jaka to chora jestem... Wypadające włosy, sucha skóra? Dla kobiet owszem, spory problem, ale wystarczy dbać o siebie, używać odpowiednich kosmetyków. I chcecie wiedzieć jakie jest lekarstwo na Hashimoto? Regularna aktywność fizyczna, zdrowa dieta, witaminy i minerały, ale przede wszystkim POZYTYWNE NASTAWIENIE!

Profesjonalnie do kwestii diagnostyki podeszli w moim przypadku w gabinecie Noma Medica (www.medicavolla.eu). Pierwszy raz jak żyję spotkałam się z tak precyzyjnymi i kompleksowymi badaniami. Mają wysokiej klasy urządzenia IMEDIS o prawie 100 procentowej dokładności, które pokazują każdą niepokojącą zmianę w organizmie.

Gość KwantoMed

Hashimoto - przykład typu sytuacji, która uruchamia program gruczołu tarczycy. Niebawem będzie dostepny cały wykład na ten temat, którego elementem jest to video. https://www.youtube.com/watch?v=ofucI7sRoVk&t=114s