Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery w sercu a intensywne ćwiczenia

Gość gosc11111

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gosc11111

Witam, Mam nietypowy problem, ponieważ mój chłopak popadł w szał ćwiczeń. Ma od paru lat szmery na sercu i podobno dodatkowo coś pojawiło się na aorcie. Jednak jak każdy mężczyzna chce ćwiczyć jak szalony i mieć mięśnie itd... Jednak ja nie jestem pewna ze jest to dla niego dobre. Czy są ćwiczenia czy konkretnie jakiś wysiłek którego powinien unikać? Wydaje mi się ze siłownia to nie jest dobry pomysł. Bardzo proszę o odpowiedz ponieważ nie mogę nic od niego wyciągnąć. Pozdrawiam

Najlepiej wysłać go do kardiologa, specjalizującego się w wadach serca. Szmer u osoby dorosłej świadczy o jakiejś nieprawidłowości. Trzeba koniecznie zrobić odpowiednie badania: echo serca, ekg, może jakieś inne. Przy wadach serca dozwolony jest umiarkowany wysiłek fizyczny, na pewnoi ni siłownia, czy sporty walki, gdzie trzeba np. wstrzymywać oddech. Przemów mu do rozumu, bo nie wolno dla głupich ćwiczeń ryzykować życia.

Gość gosc11111

Wszystkie badania, które wymieniłaś ma już zrobione, wszystko zostało bez zmian, tak jak było. Mogłabyśmi powiedzieć co to znaczy umiarkowane ćwiczenia? Chodzi o jakiś basen, pompki? Czy ćwiczenia na klatke piersiową są zabronione? Gdy był młodszy, lekarz mu powiedział, że ruch jest dla niego dobry, ale bez przesady, i właściwie nic z tego nie wiadomo.

Pompki to nienajlepsze ćwiczenia, raczej spacery, jazda na rowerze, pływanie. Umiarkowany wysiłek to taki, który go zbytnio nie zmęczy się, nhie będzie miał mocnej zadyszki. Na pewno przy oznakach zmęczenia trzeba zrobić przerwę, odpocząć. Czy kardiolog mówił o jakichś innych zaleceniach: lekach, badaniach?