Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przeszczep szpiku w leczeniu atopowego zapalenia skóry

radekwl

Rekomendowane odpowiedzi

AZS -problem proszę o pomoc (przeszczep szpiku) Na stronie http://www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Obci%C4%85%C5%BCenie_genetyczne przeczytałem że Dowody na genetyczne podłoże AZS Doskonałym potwierdzeniem genetycznego podłoża atopii są przypadki całkowitego ustąpienia objawów AZS po przeszczepie szpiku kostnego oraz na odwrót: w wyniku przeszczepu szpiku kostnego pojawienie się objawów AZS. Czy jest możliwość przeszczepu szpiku z powodu AZS ?? Czy takie operacje są gdziekolwiek wykonywanie?? Chciałem pomóc siostrze... P.S. naprawdę duża dbałość o higienę skóry ,silne leki sterydowe, zastrzyki itp już nie pomagają ;( POMOCY

Trafiłam na ten wątek,bo lubię zagłębiać się od strony biologicznej w moją chorobę.. tak, opisano przypadki ustąpienia AZS po przeszczepie szpiku,co udowadnia,że choroba ta ma silne podłoże immunologiczne. 

Abstrahując... Na szczęście 6 lat po tym wątku, pojawił się lek Dupixent. Od tego czasu leki biologiczne są coraz popularniejsze oraz coraz bardziej celowane. Czy Pańska siostra dziś już leczy się biologicznie? Mam szczerą nadzieję, że tak.

Również choruję na ciężkie AZS, i męczono mnie cyklosporyną, pewnie czekałby mnie też metotreksat, ale obecnie przyjmuję Ebglyss... 

Wiem, to stary wątek.. Ale to pokazuje, jak leczenie chorób immunologicznych poszło do przodu... POZDRAWIAM MARIA- ROWNIEZ CHORUJĄCA NA CIEZKIE AZS