Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Silny ból pod lewą łopatką

Gość Sylvia

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy trafiłam na właściwą stronę :), ale być może ktoś rozwieje mój niepokój. Od kilku dni odczuwam silny ból pod lewą łopatką, do tego od dwóch dni doszedł ból w klatce piersiowej, nasilający się np. przy schylaniu. Mam też problemy z oddychaniem. Czy to coś poważnego? Powinnam się zwrócić do lekarza, czy czekać aż samo przejdzie? Mam 23 lata.
powinnaś się zgłosić do lekarz kardiologa..to moja rada.ja lecze się na serce od ponad 9 lat..i miałam podobne dolegliwości...okazałao się że to arytmia,niedawno stwierdzili wypadanie płatka przedniego...Więc lepiej idź do lekarza lepiej sie upewnić..pozdrawiam

Szczerze mówiąc, mam 17 lat i dokładnie te same dolegliwości odczuwam po wczorajszym wysiłku fizycznym. Jest to ból, który może być spowodowany nadwyrężeniem mięśni, może to być także nerwoból. Ciepła kąpiel, dobra, rozgrzewająca maść, sen na brzuchu lub na plecach (jeśli tak, proponuję poduszkę złożyć na pół i umiejscowić między łopatkami). muszę przyznać, że czuję mniejszy ból ale coś jednak zostało. Mam nadzieję, że pomogłam :)

Gość czarna1984

Ja mam to samo lekarz kazał zrobić ekg serca i stwierdził silne nerwobóle spowodowane wczesniejszymi przeżyciami, ja jednak troche sie martwie bo te bóle promieniuja aż do serca, czy to nie bedzie coś kardiologicznego, musiała bym sama wziąść leczenie w swoje ręce bo nasi lekarze jakoś sie nie chłapią żeby wyjaśnić moje dolegliwości a byłam juz u kilku. Ból jest tak silny że musze leżeć kilka godzin w bezruchu , choć i to jest ciężkie bo wtedy też boli, biorę wtedy kilka środków przeciwbólowych no i maść końska na wygrzanie musi być dostałam też krople uspokajające na nerwobóle ale to dopiero działa po kilku dniach a biorąc je człowiek ciagle by tylko spał a ból i tak nie przechodzi .

Gość oleks2121

Mam bole w lewej lopatce i pod nia,boli przy poruszaniu sie,w spoczynku,oddychaniu promieniuje mi na lewa reke - mialem robione morfologie,ob i inne wyniki wyszly dobrze rtg pluc terz ponoc dobrze.Czy ktos ma podobny problem i doradzic mi co to moze byc od czego??

Ja mam 65 lat. To bóle są od kręgosłupa. Zrobiłam rezonans mam zwyrodnienie kręgosłupa, ale nie tak źle aby operować. W Niemczech miałam blokady. Nie pomogło. W Polsce prywatne sanatorium i masaże prywatne - nie pomogło. Pomogły mi zastrzyki witamina B12. Ale na krótko teraz od tych wszystkich czynności minęło 2 miesiące. Dziś znowu powrót nie wiem co robić, Mam tabletki przeciwbólowe mocne - nie pomagają, kupiłam plaster rozgrzewający też nic

Gość hejoooooo

Witam, Mam 16 lat i od 7 lat mam problemy z kolanem a dopiero pół roku temu dowiedziałam się że mam seronegatywne zapalenie stawów. Boli mnie lewa strona kręgosłupa a najbardziej pod łopatką i łopatka do tego boli mnie serce i w klatce piersiowej. Mam problem ze wzrokiem i do tego gdy mam wysoką gorączkę dostaję paralizacji kolan i rąk( taki ból że mam ochotę sobię ręce obciąć). Ogólnie robiąłm badania na wszystko na co tylko mogłam a lekarze są w kropce nie wiedzą dlaczego tak mi się dzieje a tym bardziej że zapalenie stawów jest bardzo długo wykrywalne ale nieuleczalne. Także radzę zrobić badania tomograf czy rezonans ja robię sobię badania kontrolnę co miesiąc i wychodzą dobrze, ale ja z dnia na dzień czuję się gorzej. Dzisiejsza medycyna, :/

Mam 15 lat i 3 miesiące temu na W-F*ie podciągaliśmy się na drążku. Kolega dla zabawy mnie rozciągnął(Byłem na drążku a on wziął nogi i pociągnął w dół). Od tych 3 miesięcy boli mnie tam. Mama nie chce iść ze mną do lekarza bo mówi że to odbicie lub coś w tym stylu. Czy to jest to samo? Boli mnie blisko rdzenia kręgowego pod lewą łopatką(Jak kaszle to też mnie boli).

Pisze dziele sie pierwszy na forum postanowiłam pomóc , poniewaz tak niedawno miałam straszny bol pleców pod lewą łopatką nie mogłam chodzić , siedzieć, leżeć boł okropny , stosowałam rózne maści i nic, sięgałam po porady w internecie , no i posłuchałam rady ze niema co na własną rękę się leczyć skoro i tak mi nie pomogło . Kiedy poszłam do lekarza wypisał maść o nazwie PERSKINDOL żółte opakowanie posmarowałam na noc , rano, i KOCHANI jak ręką odjął ból . Z tą maśćią był problem do kupienia od ręki prawie wszystkie apteki w moim mieście objeździłam i nie było, ale bez problemów na zamówienie i na drugi dzień już była .Pozdrawiam wszystkich Serdecznie .

Pisze dziele sie pierwszy na forum , postanowiłam pomóc , poniewaz tak niedawno miałam straszny bol pleców pod lewą łopatką , nie mogłam chodzić , siedzieć, leżeć boł okropny stosowałam rózne maści i nic, sięgałam po porady w internecie , no i posłuchałam rady ze niema co na własną rękę się leczyć skoro i tak mi nie pomogło .Kiedy poszłam do lekarza wypisał maść o nazwie PERSKINDOL żółte opakowanie posmarowałam na noc , rano, i KOCHANI jak ręką odjął ból . Z tą maśćią był problem do kupienia od ręki prawie wszystkie apteki w moim mieście objeździłam i nie było, ale bez problemów na zamówienie i na drugi dzień już była Pozdrawiam wszystkich Serdecznie

Gość Gość R
W dniu 13.04.2005 o 14:23, Gość Sylvia napisał:

Nie wiem czy trafiłam na właściwą stronę :), ale być może ktoś rozwieje mój niepokój. Od kilku dni odczuwam silny ból pod lewą łopatką, do tego od dwóch dni doszedł ból w klatce piersiowej, nasilający się np. przy schylaniu. Mam też problemy z oddychaniem. Czy to coś poważnego? Powinnam się zwrócić do lekarza, czy czekać aż samo przejdzie? Mam 23 lata.

Miałem to samo, wysiadłem z samolotu po kilku godzinach lotu, potem stres wynikły z powodu zagubienia bagażu a było to zagranicą (po długim poszukiwaniu na szczęście się znalazł), na zewnątrz temperatura zdrowo poniżej zera, silny mroźny wiatr, bagaż dość ciężki. Przy każdym wdechu czułem ból pod lewą łopatką, im głębszy oddech tym ból bardziej intensywny. Trwało to 2-3 dni potem wszystko wróciło do normy i więcej się nie powtórzyło. Na wizytę u lekarza n ie mogłem sobie pozwolić z racji obowiązków. Przyznam że miałem duże obawy bo mogłoby to oznaczać np. stan przedzawałowy.

Pzdr.

Ja bym spróbowała podejść do dobrego fizjoterapeuty. W Krakowie mogę polecić gabinet na Słomczyńskiego. rehabilitacje.org Pracują tam na prawdę znający się na swojej pracy ludzie, a dodatkowo cenowo wychodzi bardzo korzystnie.

Problemy mięśniowe

Jeśli pacjent zgłasza się z bólem pod prawą czy lewą łopatką i w ostatnim czasie nie uległ żadnemu urazowi, można założyć, że przyczyna leży w mięśniach. Przeciążenia, niewłaściwa pozycja czy naciągnięcie to tylko niektóre ze scenariuszy. Problemy te są często związane z bólem określonych grup mięśni otaczających barki, w tym niektórych mięśni ramion.

Źródło:

Problemy mięśniowe

Jeśli pacjent zgłasza się z bólem pod prawą czy lewą łopatką i w ostatnim czasie nie uległ żadnemu urazowi, można założyć, że przyczyna leży w mięśniach. Przeciążenia, niewłaściwa pozycja czy naciągnięcie to tylko niektóre ze scenariuszy. Problemy te są często związane z bólem określonych grup mięśni otaczających barki, w tym niektórych mięśni ramion.

Źródło: Centrum KORE

W dniu 28.04.2022 o 10:06, Asi80 napisał:

Problemy mięśniowe

Źródło: Centrum KORE https://centrum-kore.pl/bol-pod-lopatka/

To najlepiej do fizjoterapeuty albo do neurochirurga zamiast do rodzinnego, jestem pewna że rodzinny przepisze tabletki albo maść a to nie wyleczy przyczyny tylko objawy ból pewnie wróci za jakiś czas - z doświadczenia mówię 🙂 Warszawiaków zachecam do wizyty w enel sport są czynni aż do 21.00 bez problemu umówisz się na wizytę zrobią Ci badana i przebada Cie porządny lekarz co zajmuję sie sportowcami i na pewno nie zbagatelizuje sprawy jak rodzinny