Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rezonans magnetyczny przy sztucznej zastawce

Gość AroX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Mam pytanie czy ktoś z Was spotkał się z przypadkiem przeprowadzenia rezonansu magnetycznego u osoby z mechaniczną zastawką serca? Dostałem skierowanie na takie badanie ale nieco się obawiam, w necie nic konkretnego nie znalazłem ale prawdopodobnie są typy zastawek przy których ryzyko powikłań jest ograniczone podczas rezonansu. Co o tym sądzicie??? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

Tak, skierowanie dał mi neurolog, mówiłem mu o zastawce to tylko powiedział żeby uprzedzić pracownie wykonującą badanie i oni zdecydują czy można je wykonać. Podejście lekarza raczej obojętne, to bardziej jak odbicie piłeczki dalej niech inni się martwią. Pewnie dobrze byłoby znać opinię producenta zastawki, wtedy byłoby jasne.

•Względnym przeciwwskazaniem do badania MR jest obecność sztucznej zastawki serca, klipsów naczyniowych, oraz metalicznych implantów ortopedycznych: sztucznych stawów, drutów, śrub i stabilizatorów. W tych przypadkach wymagane jest dostarczenie do pracowni MR pełnej dokumentacji dotyczącej leczenia operacyjnego, z określeniem typu zastosowanego implantu i daty jego produkcji, oraz materiału z jakiego został wykonany (implanty wykonane z tytanu nie zakłócają badania MR).