Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wszczepienie rozrusznika serca po założeniu by-passów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc.Mój tato 54lata miał zawał serca w 1995r, w następstwie wstawiono mu 3 by-passy ( co uratowało mu życie ). W dniu wczorajszym zabrało go pogotowie gdyż nie miał siły samodzielnie oddychać. Po koronografii i pozostałych badaniach stwierdzono obrzęk płuc, niedrożność układu krążenia ( na te trzy 15-letnie by-passy już dwa są niedrożne), dodatkowo słaba wydolność nerek. Lekarze podjęli decyzje o wstawieniu rozrusznika serca zaraz jak ustabilizują funkcje życiowe organizmu. Po przejrzeniu forum nie znalazłem nikogo z forumowiczów, który po wstawieniu by-passów żyje dodatkowo z rozrusznikiem serca. Wyczytałem natomiast o zabiegu re by-passów. Zastanawiam się też nad tym czy skoro układ krążeniowy jest niedrożny, wstawienie rozrusznika serca spowoduje udrożnienie go poprzez lepsze pompowanie krwi w układzie.

Przy tachykardii wszczepia się ICD, przy bradykardii wystarczy rozrusznik (w duuużym uproszczeniu). Widocznie komora jest tak uszkodzona, że jest problem z przewodzeniem impulsów w sercu i dlatego wstawią rozrusznik, żeby pobudzić te impulsy i żeby serce najnormalniej w świecie *biło*.

Droga Aniu na wstepie dziekuje za odpowiedz. Lekarze wycofali sie z decyzji o wszczepieniu rozrusznika. Na dzien dzisiejszy sytuacja sie stabilizuje i zapadla decyzja o wszczepieniu defibrylatora serca. Jeszcze nie wiem jakiego. Wszystko sie rozstrzygnie w przyszlym tygodniu. Ponoc sa to juz bardzo nowoczesne urzadzenia i jest ich kilka rodzaji.....Napisze pozniej jak sprawy sie potoczyly.

Ja w 2002r mialem wszczepione 6 bajpasow i przepisana lek bisocard ktory po 10-ciu latach spowodowal koniecznosc wszczepienia stymulatora typu dd dwojamowego bo ten lek spowodowal takie zwolnienia pracy serca do 30 uderzen taka to jest nasza medycyna a raczej chemia medyczna na jedno pomaga a na drugie szkodzi przeciez jak poczytacie ulotke dolaczona do leku to tam jest wiecej skutkow ubocznych niz pozytku znzm kila osob ktorzy od tej chemii nabawily sie chorob na stale nie do wyleczenia leki mosza byc zazywane w malych ilosciach i tak dobrane zeby dawaly pozytek a nie dodatkowe chroby po wszczepieniu stymulatora czuje sie dobrze a leki to plocard 75 i zpomniany przez mlodych medykow moze nawet nie znany sectral 200 bardzo skuteczny polecam na te wszystkie migotania i szmery w sercu