Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta na krzepnięcie krwi

Gość ewa

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie te które zawierają witaminę K wzmagają krzepnięcie i osłabiają działanie sintromu.Przy sintromie można jeść wszystko byle regularnie i mniej więcej o ustabilizowanym poziomie witaminy k. Wtedy jest szansa na to , że bedzie można ustalić dawkę sintromu bez znaczących wachań wskaźnika INR
Tu jest zestaw leków wpływajcych na zmiany parametrow acenokumarolu ( Sintromu, Syncumaru) Tabela 2. Leki nasilające działanie doustnych antykoagulantów Allopurinol Aminoglikozydy Amiodaron Ampicylina Bezafibrat Cefalosporyny II i III generacj Chinidyna Chloramfenikol Cimetydyna Erytromycyna Dihydroergotamina Fenylbutazon Fenytoina Flukonazol Heparyna i heparyny drobnocząsteczkowe Ibuprofen Indometacyna Izoniazyd Karbenicylina Ketokonazol Ketoprofen Klofibrat Kwas acetylosalicylowy Kwas nalidyksowy Kwas nikotynowy Metronidazol Naproksen Omeprazol Piroksykam Propylfenazon Propafenon Sulfonamidy Tamoksyfen Testosteron i steroidy anaboliczne L-tyroksyna Tiklopidyna Tolbutamid Trójpierścieniowe leki przeciwdepresyjne Tabela 3. Leki i substancje osłabiające działanie doustnych antykoagulantów ACTH Adrenalina Alkohol spożywany przewlekle Atropina Barbiturany Benzylopenicylina Cholestyramina Glikozydy naparstnicy Gryzeofulwina Haloperidol Leki antykoncepcyjne Karbamazepina Glikokortykosteroidy Metformina Metylotiouracyl Propylotiouracyl Rifampicyna Tiamazol Z pokarmow generalnie dieta warzywna np. kapusta , także preparaty wielowitaminowe , czyli produkty bogate w wit K. Pozdrawiam
W diecie powinno znajdować się jak najmniej produktów zawierających witaminę K. Najwięcej tej witaminy mają : kalarepa, kalafior, pomidory, truskawki i watróbka. Troche mniej, ale też sporo jest w brokułach, rzepie, szpinaku, sałacie, kapuście, awokado, brzoskwiniach, ziemniakach i w białku jaj.
Wskaznik PT19,8%, przy nieskutecznym INR 7,23.Przyjmuję Sintrom 1x4mg.Mam sztuczną zastawkę serca.Czy nie zaszkodzi, jeśli nie wzięłam żadnej dawki Sintromu przez jeden dzień?Następne dni powinnam wyregulować lek i sprawdzać wskażnik do uzyskania pożądanego wyniku.Czy to możliwe że tak działa Sintrom?Staram się przestrzegać diety,również z powodu nieco osłabionej wątrobie i pęcherzyku żółciowym.Pozdrawiam.
Masz INR * 7 ? Nieźle. To może być niebezpieczne. Nie wiem jak jest w przypadku sintromu, ja biorę warfin, rzeczywiście w przypadku inr*5 należy pomiąć jedną dawkę. Piszą i mówią, że warfin daje stabilny INR, ja faktycznie od ustalenia dawki mam cały czas 3-3,5 i nie ograniczam żadnych warzyw jak to radzą *znawcy*.
No tak,jest to niebezpieczne.Myślę że przez 2 dni powinnam pozostać bez Sintromu.Może ktoś bierze Sintrom i napisze ,czy odniósł jakieś skutki z powodu podwyższonego INR ?Jeśli chodzi o warzywa i owoce,ja również jem i nie ograniczam.
Po dwóch dniach od zrobienia badania układu krzepnięcia,dziś zrobiłam powtórkę w laboratorium innego rejonu.Byłam zdziwona wynikiem. INR z 7 obniżył się w tak krótkim czasie do 1,84?.- Niesamowite!Jeden dzień bez Sintromu,na drugi dzień wzięłam 1mg (z 4mg )Sintromu .Dziś zwiększyłam do 4mg.Konieczne jest kontrolowanie krzepnięcia.
Witam!Piet, wydaje mi się, że twoja pierwsza uwaga jest niezbyt stosowna.Jeśli chodzi o mnie,to zadając pytanie na forum z góry dziękuję osobom które są chętne do mądrego wypowiedzenia się na dany temat.Akurat miałam ochotę na dodakowe podziękowanie po tylu latach i jeszcze raz dziękuję Marcinowi P. Izie i Ani,oraz serdecznie ich pozdrawiam....
Witam Ewo, zastanawiam się cóż takiego niestosownego akurat dziś się dopatrzyłaś w komentarzu, który miał być tylko żartobliwy ? Serdecznie przepraszam, jeśli przekroczyłem granice *niestosowności*. Widać wiesz lepiej co stosowne a co nie. Skądinąd mogłaś już zwrócić mi uwagę na to w lipcu..... wtedy również bym Cię przeprosił za wszelkie niestosowności i jak się domyślam brak *mądrych* wypowiedzi. Dodam tylko, że forum jest również dla tych, którzy nie piszą *mądrze* ale też i głupio i niestosownie, do których to ja się zaliczam. Uniżenie pozdrawiam.

Po długotrwałym zażywaniu sintromu -7lat ,wystąapiło zjawisko b.dużego obrzęku nogi w tym stawu kolanowego w stopniu poważnym ograniczającym poruszanie się, ból uniemożliwiał sen w nocy innymi słowy koszmar.Po zastąaapieniu sintromu lekiem Fragmin - zastrzyki.wszelkie dolegliwości minęły w b.szybkim czasie.Po ponownym zastosawaniu już leku Warfin, uważam,że opuchlizna na nodze zaczyna *odbudowywać się*. Mam pytanie,czy jest osoba o podobnych *doznaniach* w zażywaniu lekow przeciwzakrzepowych?

Badanie tzw żył głębokich było robione przed Fragminem.Medycy nie potrafią mądrze odpowiedzieć ,jedynie jeden ortopeda powiedział chyba prawidłowo,że używanie sintromu spowodowało jakby *rozpuszczenie*ciała i to spowodowało *wylanie* się ciała do stawu kolanowego,pomimo,że miałem INR w porządku.Ta teoria jakby się potwierdzała.

No to życzę żebyś nie trafił na chirurga zakochanego w twórczości Piccassa :)Jak zwał tak zwał ważne żeby było dobrze .Pozdrawiam .Swoją drogą ten kto nie przebywa w pobliżu lekarzy wiele traci :):)Mówię ci sztuka przez duże SZ .Pozdrawiam .

Witam, od 2 lat biore warfin w dawce naprzemiennej 3mg/4,5 mg. poziom INR utrzymuje mi się na poziomie terpeutycznym 0d 2-3 :-) , czyli zgodne z ustaleniem lekarza. jestem po dwóch zawałach, mam wszczepionych 7 stentow. co do diety....... unikam produktów zawierającej wit. K. pozdrawiam :) cielutko

Gość WaldemarTarnowitz

Jestem po wymianie dwóch zastawek serca i tez muszę pilnować INR,czyli tego,co jem.Chodzi oczywiście o produkty z dużą zawartością witaminy ,,K**.Proponuję samemu stworzyć listę takich produktów,a materiały można znaleźć w internecie.Na początku komentarzy niejaka ANIA wymieniła kilka produktów z dużą i małą zawartością tej witaminy,ale nic się nie zgadza,więc proszę się nie sugerować komentarzami.Produkty z bardzo dużą zawartością witaminy,,K**są wymienione jako bardziej bezpieczne od innych,akurat z dużo mniejszą zawartością.Kierujmy się fachową wiedzą i własnym rozumem!Ja pozwalam sobie jeść wszystko,tylko w rozsądnych ilościach i poziom INR utrzymuje się na prawidłowym poziomie wyznaczonym przez lekarzy.Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia.http://dieta.mp.pl/lista/show.html?id=102136