Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca a sport wyczynowy

Gość olerson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jako osoba walcząca kiedyś z nerwicą, postanowiłem w ostatnim etapie wygrywanej przeze mnie póki co walki wziąć się za uprawianie obciążającego mój organizm sportu. Chodzi mi o snowboardowy freeride, czyli strasznie trudne pokonywanie zboczy, wzniesień, by potem zjechać na desce. Jest to bardzo wyczerpujące, więc postanowiłem sobie zrobić echo serca, czy w ogóle mi wolno się za takie coś brać :) Jak wiadomo lepiej dmuchać na zimne i po badaniu otrzymałem takie oto wyniki: Mój wiek: 26 lat PK: 2,2 cm LK: 5,1/3,5 cm LP 3,6 cm w 2D Ao 2,9 cm Ao wst 3,3 cm Mięsień lewej komory niepogrubiały PMK 1,1 cm tylna ściana 1,15 cm Kurczliwość EF 60% FS: 32 % bez odcinkowych zaburzeń kurczl. mięśnia LK Zastawka aortalna: Płatki bez zmian Zastawka mitralna: Płatki bez zmian Fala zwrotna: śladowa/I Stopnia Osierdzie: bez cech płynu Wnioski: jamy serca nieposzerzone, mięsień lewej komory niepogrubiały, bez odcinkowych zaburzeń kurczliwości mięśnia LK, EF 60% płatki zastawek bez zmian organicznych, IM śladowa/I stopnia Wygląda na to, że nie powinno być problemu, zastanawia mnie tylko ta śladowa fala zwrotna zastawki mitralnej I stopnia. Gdzieś czytałem, że nie powinno się przy tym wyczynowo uprawiać sportu, a gdzieś znowu że 90% wyników echa wykazuje tą śladową falę zwrotną.

Free ride jest bardziej ekstremalny niż obciążający organizm. Co innego jakbyś chciał oprawiać np. podnoszenie ciężarów. Jedno jest pewne. Nie rezygnuj z marzeń i dąż do perfekcji. Twoje wyniki są w porządku. Jeżeli jest coś czego masz unikać to tylko ekstremalnego wysiłku w związku z twoją niedomykalną zastawką mitralną. Ekstremalny zjazd pomoże Ci utwardzić psychikę i polepszyć kondycję. Tylko ty i zbocze. To jest piekne.

To czyli free ride, gra w kosza, bieganie, jazdę na rowerze w terenie mogę spokojnie uprawiać, a jedynie wystrzegać się ekstremalnych regularnych wysiłków jak np podnoszenie ciężarów, czy wyczerpujące długodystansowe biegi? W takich przypadkach byłoby to groźne, czy raczej wykańczające i dłużej dochodziłoby się do siebie?