Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leczenie sinicy przy ubytku w przegrodzie między przedsionkowej

Gość dolar

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego korekcja nie wchodzi w grę? Sinicy nie da się zlikwidowac bez zatkania ubytku. A mozna to zrobić albo operacyjnie, albo, jeśli ubytek nie jest duży, przezksórnie. Nie ma się co bać szpitala i zabiegu, bo to może uratowac życie. Polecam Instytut Kardiologii w Warszawie-Aninie, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu, szpital im. Jana Pawła II w Krakowie. Sama mam ciężką wade siniczą i bez operacji (początkowo miały być dwie, ale konieczna była jeszcze jedna) bym nie przeżyła.

Czym sie niby masz oszpecić? Cienką blizną, której po pewnym czasie nikt nie zauważy? Człówieku, zrozum, że zdrowie i życie jest dużo ważniejsze, niż ślad po rozcięciu klatki! Ja mam dwie blizny, na klatce i na boku (pierwszej nie widac, bo przykrywa ją ta trzecia). NIe robię z tego dramatu. Grunt, że żyję. A leki nie rozwiązują wszystkuich problemów z sercem.

Dolarze, cieszę się, że teraz tak się świetnie czujesz. Ale nieskorygowana w dzieciństwie wada w ciągu lat powoduje różne następstwa, jak arytmię, czy niewydolność serca. Chcesz czekać, aż stanie Ci się coś złego? Znam kilka dorosłych osób z ASD, które przez lata nie miały pojęcia o wadzie, tylko pewnego dnia zaczęły tracić przytomność, czuły się słabe, szybko się męczyły. I dopiero po badaniu echo wyszło, że mają ubytek międzyprzedsionkami. Po jego zamknięciu poczuły się dużo lepiej, i zniknęło zagrożenie dla ich życia. Wiem, że operacja to nic przyjemnego, ale zastanów się nad nią, jeśli lekarze Ci ją zaproponują (a na razie nie napisałes, co oni o tym sądzą). Nie warto zgrywac twardziela, tyko zgodzić się na to, co proponuje współczensa medycyna.:-)

Gość Dr Piotr Szymanski

Czytam Państwa porady trochę z przerażeniem, jeśli sinica jest spowodowana rzeczywiście ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej typu II - to mamy najprawdopodobniej do czynienia z tzw. odwróceniem przecieku czyli być może zespołem Eisenmengera - jesli to prawda - korekcja nie jest możliwa, krwioupusty wyłącznie z ogromnym namysłem podobnie jak aspiryna - warto na prawdę poradzić się specjalisty od wrodzonych wad serca...

Panie doktorze w internecie jest malo informacji na temat sinicy w zwiazku z tym mam dwa pytania : -czy sinica i czerwienica to podobny objaw chorobowy (na temat drugiej mozna przeczytac juz wiecej) -czy sinica ma zwiazek z zakrzepami krwi, i uzywajac aspiryny z czasem moga one sie rozpuscic, zupelnie zmniejszajace napiecie zylne co w konsekwencji da *wyleczenie*?