Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowe tętno spoczynkowe u młodego mężczyzny

Gość Bartek31

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin25555

Fest sie poryłem tym calym tetnem ale chyba sie nabawilem nerwicy bo serce mi wali jak osale teraz w spoczynku mam puls 80 jak wstane i sie przejde okolo 120 po czym spada i jak sie zdenerwuje i maM takei ataki ze zaraz cos sie stanei to tez mi tetno skacze planuje sobie kupoic rowerek stacjonarny i dziennie ta ozinke pojezdzic zeby ten puols trozke ustabilizowac

Uznaje się, że niższy puls to dłuższe życie. Tak mówiło i czasami mówi dalej piśmiennictwo. Ale. Moja babcia miała i ma puls ok 100 uderzeń na minutę. Kardiolog dawał Jej beta blokery ale ich nie konsumowała bo jest mocno hipochondryczna i do leków podejrzliwa. Z takim pulsem dożyła 92 lat i dalej cieszy się życiem chociaż nawalają Jej nogi, więc dużo już leży. Konkluzja jest taka, że jeżeli wysokie czy niskie tętno nie ma podłoża chorobowego to jest to akurat taka właściwość człowieka. Taką opinię można też wyczytać w biuletynach NIH Z USA. A doszukiwanie się chorób po szybkim czy wolnym pulsie to czysty węgiel do pieca zwanego nerwica. Amen.

Chcecie mieć niższy puls, weźcie sobie betablocker :D A zupełnie poważnie. Tętno to sprawa indywidualna, także genetyczna. Niektórzy mają po prostu niskie tętno i to jest normalne, a niektórzy ciut wyższe i też jest ok :) Baaaardzo dziwny temat, hipochondryczny moim skromnym zdaniem, bo wszystkie wskaźniki tętna są ok w tym wątku.

Co nie zmienia faktu, że względny puls danego człowieka jest niezłym wyznacznikiem jego/jej formy fizycznej. Bardzo dobrze widać to u osób prowadzących dotychczas tzw siedzący tryb życia, a które zaczynają uprawiać jakiś sport - puls spoczynkowy szybko obniża się o 10-20 (i więcej) uderzeń na minutę ...

Gość shadow999

Witam. fajnie poczytać ze ktoś ma takie tętna. ja ze choruje na nerwice lekowa obawiałem się swojego ze mam za niskie. w spoczynku jak np. w tej chwili mam 45 uderzen w nocy poprzez holtera wiem ze mam po 36 uderzen. przy teście wysiłkowym kardiolog chciał moje tętno doprowadzić do 180 uderzen ale nie dal rady iż doszło tylko do 130. gdzie zaraz po teście tętno się unormowalo. myslalem ze to jakas wada ale do dziś nic nie wykryto czyli to tylko powod kondycji.

Na tętno spoczynkowe wpływ wiele czynników. Co jemy, co robiliśmy dnia poprzedniego, jak intensywnie pracowaliśmy. Zawsze najlepiej mierzyć tętno zaraz po przebudzeniu. I robić to przez pewien okres aby sprawdzić jakie zmiany zachodziły w naszym organizmie i zapisywać to sobie w notesie, a także to co robiliśmy w ciągu dnia, jakie ćwiczenia, jaki czas itp. . Opowiem wam moją przykrą historię. Ale tak ściśle. Mam 19lat. Trenuje kolarstwo i miałem wypadek, przez który nie jeździłem 50dni. I tak szybko wróciłem na rower, bo byłem zmobilizowany (jeździłem na szosie z drutem w obojczyku i bolącymi żebrami) Gdy wyjeżdżałem na trening moje tętno gdy podjeżdżałem np. na wiadukt wynosiło ok. 160 uderzeń na minutę przy 20km/h. Na rower wsiadłem 13 września i odpowiednio trenuję i utrzymuję dietę. W tej chwili pod ten sam wiadukt podjeżdżam 26km/h przy tętnie 130. Szybko wróciłem do dawnej formy na pewno także dlatego, że już byłem wcześniej wytrenowany (VO2max 81) Aktualnie mam tydzień regeneracyjny i moje tętno spoczynkowe waha się w granicach 42-46 ale też trzeba umiejętnie oddychać i być skupionym na tym aby tętno było najniższe. Zaobserwowałem także, że w danej chwili miałem nawet 41. Mam pulsometr znanej marki POLAR CS600X więc wątpię w błąd sprzętu. A więc wniosek dla Was. Odpowiedni trening to jest sukces do niskiego tętna. A nie siedzenie w domu i nic nie robienie. :) Pozdrawiam. Jeśli chcesz się coś więcej dowiedzieć. pisz. :)