Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Prawidłowe tętno spoczynkowe u młodego mężczyzny

Gość Bartek31

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Mam pytanie jaki powinien być prawidłowy puls serca kiedy jestem w pracy, odpoczywam wieczorem, zasypiam, jak wstaje rano i kiedy np. wracam z pracy do domu - zazwyczaj maszeruje sobie ok. 15-20 minut . mam 31 lat - mężczyzna - wzrost 192 cm, waga 90 kg Pozdrawiam, Bartek

Witajcie, ok a jak moge jeszcze obnizyc puls czyli to co pisaliscie kondycje? czy szybki marsz codziennie ok 20-30 minut dziennie to wlasnie to ??? aha jeszcze wam powiem ze jak tak codziennie maszeruje to puls skacze mi do 110-120 a potem jak wroce do domu i usiade, odpoczne ok 10-15 minut spada mi puls do 60-68 zalezy od sytuacji pozdrawiam, Bartek

Witaj Arek, Dzieki za twoja wiadomosc. Musze przyznac ze podziwiam twoje tetno spoczynkowe 45 wow !!! to tetno 45 to masz normalnie jak odpoczywasz czy jak zasypiasz wieczorem ? ja ostatnio kontroluje tetno i mam nastepujace: rano jak sie budze - 58-64 jak pracuje - 66-74 jak wracam spacerkiem do domu do max 110 jak odpoczywam 64-68 jestem ciekawy jaki mam puls o 3-4 nad ranem a ty zapewne masz taki puls od uprawiania sportu? pozdrawiam

Witaj paweł: wow nieźle to moge tobie pozazdroscic takiego pulsu spoczynkowego ja 5 x w tygodniu poswiecam ok. 15-20 minut szybkiego spaceru puls moj znasz z tutejszego forum a jaki masz puls jak pracujesz, chodzisz itp ??? mam pytanie czy jak zasypiam i spię p. ok godziny 04:00 moge miesc puls w granichac 40-50 jest ok ? pozdrawiam, Bartek

Witam, ciekaw jestem o ile można obniżyć puls? mam 26 lat, 176 wzrostu, 75 kg zacząłem trochę bardziej dbać o zdrowie - ćwiczę od 2 tygodni (w tygodniu 2x bieganie po 20 min na orbiteku - gdyż zima, 3x ćwiczenia siłowe) zakupilem wczoraj pulsometr i sprawdzam sobie puls. puls w spoczynku mam 75-85, ja np. wstane i sie przejde skacze mi na 110-120 i opada zaraz. jak ćwiczę to mam na poziomie 140-150. zrobilem sobie nawet probe harwardzka - 5 min, tempo 120, schodek 40cm - max puls 188 (czyli ze wzoru na max puls =220 - wiek, mieszczę się w przedziale ;) po paru minutach spadlo na ~100 i dluzej sie utrzymywalo jak sądzicie takie tentna są w normie?

Masz bardzo podobne wyniki do mnie: 26 lat 187cm 91kg Puls: - w spoczynku 70-85 -po wstaniu i swobodnym chodzeniu skacze do 100-110 -przy truchtaniu 120-130 -przy sprincie ok 180 Mam pytanie czy to są w miarę dobre wyniki, bo chciałbym coś z sobą zrobić, bo czuję się z tym źle. Dawniej sporo grałem w piłkę i biegałem (ale nie prowadziłem pomiarów) a teraz od pół roku prowadzę siedzący tryb życia. Jak według Was wyglądają moje wyniki i czy powrót do biegania (3 razy w tygodniu ok 6 km) pozwoli mi na poprawę?

Gość Piotrek84

Byłem u kardiologa, zrobiono mi echo serca - jest ok! :) ale pani powiedziała że mam jednak przy wysoki puls - akurat miałem 90. zaleciła codziennie co najmniej 30 min. szybkie marsze lub spokojne biegi, zminimalizować cukry/słodycze i tłuste dania (tak w skrócie). za 1,5m-ca zrobię badanie krw m.in. na trójglicerydy i na kontrolę mam się udać. od~2 tygoodni staram się prawie codziennie *biegać* na orbiteku po 30 min., wg. przyrządu pokonuje dystans ~10km. (jak się ociepli to zobaczę ile w tym czasie przebiegnę w plenerze :) co do pulsu - jak położę się przed snem to puls spada na 65-75. Parę razy założyłem pulsometr na noc i minimalny puls jaki rejestrował to 47:) na średni puls nie patrzę, bo czasami pulsometr gubi puls i zaniża średnią, ale nocą pokazuje 61-69. w sumie pulsometry na aledrogo można wyrwać juz od 40zł, ja za swój (z pasem na klatę) z przesyłką dałem 70zł i jak na urządzenie za taką cenę w zastosowaniach domowych jest uważam dobre (czasami gubi puls). zawsze to lepsze od tego zakładanego na ramię, bo wygodniejsze i w każdej chwili pokazuje