Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zadyszka przy lekkim wysiłku przy alergii na roztocza

Rekomendowane odpowiedzi

Od roku mam problemy z wydolnością- zadyszka przy wchodzeniu na schody - nawet na 1 piętro, zadyszka przy ścieleniu łóżka, czy kiedy wykonuję jakiś szybki ruch - przy szybkim wstawaniu, czy zmianie pozycji Obserwuje to od roku. Mam 182 cm zwrostu, 86 kg wagi, ćwicze 1 raz w tygodniu na siłowni, czesto pływam na basenie. Na początku myslałem że to normale, może brak kondycji fizycznej. Od kilku miesiecy kiedy widze ze się to pogłębia. Robiłem wszelkie badania, echo, holter, na tescie wysiłkowym było wszystko w normie - Morfologia ok. Jest to bardzo uciazliwe. Mam allergie na roztocza. Może to cos z astmą? prosze o porady, może ktoś miał podobnie

Witam, Z pewnością kontakt z czynnikiem uczulającym może być przyczyną opisywanych dolegliwości. Roztocza często gromadzą się w pościeli. Warto popatrzeć, czy nie zmienić poduszki i kołdry. Co z materacami, albo jak jest zbudowany mebel do spania? - Czy nie gromadzą się w nim roztocza? Warto też przeprowadzić badania pulmonologiczne - spirometrię, żeby zobaczyć, czy płuca pracują prawidłowo.