Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwne zaburzenia rytmu serca i nienapełnianie płuc przy głębokim oddechu

Gość Paulito2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Od właściwie roku mam strach względem mojego serca ale nie byłem jeszcze u lekarza, czego żałuję. Mój problem wygląda następująco - zacznę od sprecyzowania mojego zdrowia. Jestem 23 letnim mężczyzną, nie piję, nie palę, ćwiczyłem na siłowni i uprawiałem sporty. Mam okropną nadpotliwość, pocę się nawet gdy na polu jest minusowa temperatura, mama ma nerwicę, więc pewnie mam i ją ja - przesadna potliwość wzmaga się szczególnie podczas stresujących sytuacji - nawet gdy jadę w autobusie a ktoś za mną siedzi - automatycznie pot na całym ciele, a gdy przesiądę się na miejsce, za którym nie ma nikogo - jestem suchy jak wiór. Muszę zrobić testy na nadczynność tarczycy, to wiadomo. Ale przejdźmy teraz do serca. Otóż zdarza mi się, stosunkowo dość często, szczególnie gdy zaczynam o tym myśleć - np. wieczorem na łóżku - że serce bije nierówno - uderza normalnie, po czym następuje chwilowa przerwa, jakby ominięte zostało jedno uderzenie, a po chwili serce uderza bardzo mocno, jakby nadrabiając straty. Zdarzyło mi się też dwa razy w życiu mieć dziwne uczucie jakby serce chciało uderzyć, a nie mogło - z tego co czytałem był to napad migotania przedsionków. Trwało to na może z 2 sekundy. Mam również problem z oddechem, a właściwie z *wypełnianiem* płuc powietrzem do cna. Robię głęboki wdech, po czym się czuję lepiej jeśli płuca zostaną jakby wypełnione do końca. Powiedzcie mi kochani co to może być. Do lekarza teraz nie mam jak iść, mam *średnią* sytuację finansową i niestety, nie jestem ubezpieczony zdrowotnie nad czym ubolewam w takich chwilach...Dajcie mi tylko jakieś wskazówki co do tych objawów, a przynajmniej będę wiedział na czym stoję i gdzie się udać. Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź, będę wdzięczny...

A no i oczywiście ciśnienie. Mierzę je dość często, zazwyczaj w normie, lecz czasami ze względu na sam stres podczas mierzenia wychodzi mi wysokie czym się nie przejmuję. Jeśli nie stresuję się mierzeniem - wychodzi około 130/80. W rodzinie ani mama, ani tata nie mają problemów sercowych - mają po 43 lata.

Po pierwsze możesz isć do lekarza bo masz to zapewnione w konstytucji naszego pięknego kraju!Jeśli jestes bezrobotny to zarejstrój sie w pośredniaku .będziesz miał ubezpiecznie .Jeśli twoja sytuacja jest bardziej skomplikowana to idz na ostry dyżur albo pomoc dorażną i pościemniaj żę masz to od wczoraj i bardzo cżesto .Niestety ale tak trzeba w tym chorym kraju Po drugie to co odczuwasz z sercem to dodatkowe skurcze .Pytanie tylko czym spowodowane .Jest na to prosty sposób .Jeśli występują w spoczynku to są na tle nerwowym .Jeśli w wysiłku to choroba serca .Tak czy siak idz do doktora i poproś o badania .Kup sobie tabletki na uspokojenie ziołowe albo pij melise .