Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Najlepsze leki nasenne

Gość Sloneczko91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sloneczko91

Mam takie pytanie. Które tabletki są lepsze na sen? Chodzi mi bardziej o to abym zasnęła i dobrze spała, niż o to żeby spowolniły prace serca. Bo wiem że niektóre bardziej działają na serce na jego spowolnienie pracy. Polecali mi tu na forum już raz labofarm, melise, persen. Chyba ze coś innego?Zastanawiam się czy na ten sen labofarm czy persen.? Mogę podawać tutaj nazwy leków? Bo wiem że na niektórych forach jest to zabronione. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

W aptece to akurat z reguły nic nie ma chyba że sama nazwa ale dużo pić wody mineralnej nie gazowanej i vitB compleks moga pomóc...w aptece żenią zioła z ulepszaczami...dlatego tabletki są w cenie producenta tańsze niż bilet autobusowy i droższe nieco niż parę rolek papieru toaletowego...I tam po srodku można znależć ich wartość przy problemie Pani.To moje zdanie z praktyki

Witam! ADAM23 - lek Nitrazepam to pochodna benzodiazepiny, która ma działanie tłumiące na centralny układ nerwowy. Lek nie powinien być stosowany dłużej niż 2-3 tygodnie ze względu na ryzyko uzależnienia. Typowe dawki u osób dorosłych to 5-10 mg, aczkolwiek warto pamiętać, że konkretne dawkowanie powinno być indywidualnie dobrane przez lekarza dla konkretnego pacjenta.

Dostałam od lekarza na sen lek ** Nasen* - 10mg. Bierze się go 1 tabletkę przed spaniem, tylko natychmiast trzeba się położyć, bo działa szybko. Po tej tabletce wstaję wypoczęta, a nie półprzytomna jak po innych nasennych lekach. Polecam przetestować.

Generalnie niezłe są środki oparte na zolpidemie (Apo-Zolpin, Nasen, Stilnox itp) - prawie wszystkie występują w takim samym stężeniu 10mg zolpidemu. Ich przewaga polega na tym ze działają szybciej i typowo nasennie a nie długotrwale otumaniająco i uspokajająco jak benzodiazepiny. Jak się nałykasz benzodiazepin (np. signopan, lorafen, afobam) to pewno też zaśniesz ale rano wstaniesz cała skołowana i ospała - i nie radzę np. jazdy samochodem:)

Gość Adam999

Uważajcie, tabletki oparte na zolpidemie, nasen, sanval i inne tu wymienione strasznie mocno uzależniają. Nie można ich stosować dłużej jak 3-4 tygodnie. Jak wpadniecie w uzależnienie to tylko odwyk szpitalny jest ratunkiem. Nie ma możliwości odstawienia tego w warunkach domowych. Moja żona jest uzależniona od lat i mimo iż kontroluje ją jak się da to nie umie z tym wygrać. O odwyku słyszeć nie chce. Zolpidem strasznie wyniszcza organizm, w szczególności wątrobę. Wszyscy którzy bierzecie to świństwo, zróbcie zaraz testy wątrobowe aby nie było za późno.

Sporo leków przetestowałam, zanim znalazłam taki, który pomaga mi zasnąć, a nie jestem po nim taka wiecie, zakręcona jak słoik. Forsen działa na mnie szybko, bo po 30 minutach śpię jak niemowlak. Do tego nie łapie mnie jakieś tam otępienie, serce też normalnie śmiga ( żadnego zwalniania nie czuję). Najważniejsze jest jednak dla mnie to, że rano wstaje wypoczęta :).

U mnie tak na dobrą sprawę bezsenność pojawiła się po wypadku samochodowym . Na początku bałam się zasnąć, bo co noc śniła mi się krew, trzask miażdżonej karoserii- nic przyjemnego:( Po jakimś czasie, kiedy chciałam bardzo zasnąć, nie udawało się. Myślałam, że samo minie, ale nie. Musiałam zacząć coś brać, bo bez snu nie dość, że byłam nie do zniesienia, to w dodatku zaczęłam mieć problemy w pracy, a tam potrzebne jest skupienie. Zdecydowałam się na forsen z melatoniną. Pierwszej nocy przespałam po nim bez przerwy 5 godzin, to było bardzo dużo. Potem ten czas się wydłużał i nawet doszłam do 8. Obecnie biorę go rzadko, ale zawsze działa na mnie i jakoś tak lepiej psychicznie się po nim czuję, nie roztrząsam już przeszłość, wszystko wróciło do normy.